Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Mozaik Kiadó digitális tananyagai

2010.10.04

Mozaik Kiadó Kft.

Honlap: www.mozaik.info.hu/Homepage/mozaportal/MPdigittan.php
E-mail cím: petro.tamas@mozaik.info.hu
Kapcsolattartó neve: Petró Tamás
Kapcsolattartásra szolgáló telefonszám: +36 30 3474000

 

Kép

Hány digitális anyagot kínálnak a pedagógusoknak, és milyen tantárgyakhoz kapcsolódóan?

Digitális tananyag minden tankönyvjegyzéken lévő kiadványunkhoz készül (közel 300 db). Az elektronikus változatokban a kiadványok teljes szöveges és képi tartalma elérhető.

Az elektronikus tankönyvek és munkafüzetek a mozaBook keretprogramon keresztül nyithatók meg, ahol lehetőség van a kiadványok tetszőleges részeinek kinagyítására; rajzolásra; szövegbevitelre; jegyzetek, képek és különböző médiatípusok beillesztésére. A különböző változtatások elmenthetők és bármikor visszatölthetők, így a tanórákra való otthoni felkészülés sem jelent akadályt.
A keretprogram funkciói segítségével beszúrható segédanyagok mellett kiadónk saját készítésű extra tartalmakat is kínál, melyek az egyes tananyagokhoz kapcsolva, az elektronikus tankönyv-oldalak szélén lévő ikonokról indíthatók. Ily módon elérhetők a nyomtatott kiadványba már nem férő képek, illusztrációk; az adott anyaghoz kapcsolódó hanganyagok; a kiadó saját készítésű videói (különböző kísérletek, ismeretterjesztő rövidfilmek); a valóságot abszolút hitelességgel ábrázoló 3D-s animációk, melyek segítségével a letűnt korok épületeit vagy öltözködési szokásait éppúgy szemléltethetjük, mint a legújabb technológiai újításokat. Az egyes anyagok élményszerű feldolgozását a keretprogramból indítható játékos feladatok és számos eszköz (periódusos rendszer, mini-térkép, számegyenes, stb..) segíti.
A kiadványokban lévő gyors navigációt interaktív tartalomjegyzék, lexikon és a szabadon beszúrható könyvjelzők segítik.
Kiadónk környezetismereti, földrajzi és történelmi atlaszainak elektronikus változatát a mozaMap térképprogramon belül érhetjük el. A mozaBook-hoz hasonlóan itt is elérhető az atlaszok teljes tartalma (közel 300 térkép). Többek között gyors navigáció, minőségromlás nélküli nagyíthatóság, valamint rajzoló és animáció-készítési funkció teszi látványossá, mégis egyszerűvé ezt a digitális atlaszt.

A program egyik legnagyobb előnye, hogy az egyes térkép elemeket – mint különálló rétegeket – tetszés szerint elrejthetjük és megjeleníthetjük, így akár saját térképeket is gyárthatunk a felesleges piktogramok és térképi elemek ábrázolása nélkül. A beállítások természetesen elmenthetők, így bármikor egy kattintással betölthetők.
A program a mozaBook keretprogramhoz hasonlóan interaktív táblai használatra optimalizált.

A mozaSlide interaktív fóliák a biológia és történelem tantárgyak transzparenssorozatainak digitális változatai. A témakörök fóliái egyenként egymásra helyezhetők, minőségromlás nélkül nagyíthatók, a magyarázó feliratok külön-külön is megjeleníthetők. A fóliacsoportokhoz feladatlap, ellenőrző kérdések, szemléltetési útmutató és célmeghatározás is tartozik.

Az Euklides egy síkgeometria szerkesztő program, amely a kézi szerkesztések digitális megvalósítását teszi lehetővé. Bázispontokat vehetünk fel, azokra objektumokat (szakasz, egyenes, kör, stb.). A felvett objektumok egymással igen sokféleképp metszéspontokat képezhetnek, melyek újabb objektumok alapjai lesznek stb. A szerkesztések számítógépes változata - a papíros változattal ellentétben - nagyon pontos; amiknek egy pontban kell metszeniük egymást, azok tényleg úgy teszik.
A legfontosabb a számítógépes szerkesztésben az, hogy a kész szerkesztés elemei mozgathatók, miközben a származási viszonyok megmaradnak. 
Különféle színeket és vonalstílusokat használhatunk a szebb ábra és a jobb áttekinthetőség érdekében. A lényegtelen objektumok elrejthetők.

Az Euler3D egy térgeometriai szerkesztőprogram, amely a különböző poliéderek és felületek szemléltetésén túl, magas szintű matematikai kontroll biztosítása mellett (önátmetszések szűrése, síktörések vizsgálata, konkáv sokszögek háromszögekre való darabolása) lehetőséget ad azok szerkesztésére is. A programban különböző alakzatokat hozhatunk létre, melyeket csúcsaik, éleik és lapjaik megadásával definiálhatunk.
A programban különböző térgeometriai transzformációkat is elvégezhetünk. A tükrözést, eltolást, forgatást és nyújtást akár egymás után - a transzformációk szorzataként - is végrehajthatjuk.
A szerkesztés alatt álló alakzatokat az egér segítségével mozgathatjuk ill. nagyíthatjuk. A program kétféle módon tudja ábrázolni a testeket: perspektív és axonometrikus (ortogonális) vetítéssel.

A www.mozaweb.hu oldalon elérhető mozaWeb interaktív kiadványok Internetes használatra, főleg otthoni felhasználásra készültek. Használatuk nem igényel külön programot, a kiadványokat bármely böngészővel megnyithatjuk. A témakörökből gyorsan kiválaszthatjuk a kívánt tankönyvet. A web-tankönyvek - a mozaBook digitális tankönyvekhez hasonlóan - teljes egészében tartalmazzák a nyomtatott kiadványok teljes szöveges és képi tartalmát, de nem lapozható formában, hanem fejezetekre bontva, 1-1 önálló oldalon érhetők el.

A gyors navigációt a mindig látható tartalomjegyzék segíti, amelyről egy kattintással elérhetők az egyes fejezetek és azok leckéi. A kereső funkcióval bármely tankönyv tetszőleges szövegét gyorsan megtalálhatjuk.
A lexikon segítségével a digitális tankönyvekhez készült interaktív extra tartalmakat és szómagyarázatokat betűrendbe szedve tekinthetjük át az éppen megnyitott aktuális tankönyvben, vagy az aktuális témakör összes tankönyvében egyaránt. Böngészhetünk a lexikon teljes adatbázisában is.

A Mozaik Tanulmányi Verseny célja a tehetséggondozás, a diákok érdeklődésének felkeltése, illetve lehetőség biztosítása a kompetencia alapú tudás megszerzésére. Ezért a kérdéssorok egy-egy adott témakört új megközelítésben dolgoznak fel. A feladatok nehézsége az átlagos és a jó képességű diákokhoz igazodó. A feladatsort a diákok otthon oldhatják meg, és a megoldáshoz bármilyen segítséget igénybe vehetnek.
A verseny során az általános iskolások 4+1 forduló, a középiskolások 5 forduló tesztsorát oldják meg, a feladatsorok 6 vagy 12 kérdésből állnak. A kérdéseknél négy lehetséges válaszból kell bejelölni az egy helyes megoldást. Minden helyes megoldás 1 pontot ér. A megoldások értékelése fordulónként történik. A helyes megoldásokat minden forduló után közöljük a szükséges magyarázatokkal együtt.
Minden tanuló minden fordulóban lehetőséget kap arra, hogy az Interneten keresztül plusz, azaz bónusz feladatsorokat tölthessen ki ingyenesen.

Kiadónk elektronikus naplója, a mozaNapló a könnyen kezelhető, jól áttekinthető és biztonságos adminisztráció mellett az iskola és a szülő közötti kommunikáció új, hatékony eszköze. A digitális osztálynapló segítségével a szülők naprakészen nyomon követhetik gyermekeik tanulmányi eredményeit, hiányzási adatait és magatartásuk értékelését.
A program a tanárok munkáját is megkönnyíti, hiszen – a régi papíralapú módszerekkel ellentétben - segítségével az elvégzendő feladatokat egyszerűbb számon tartani. A program által készített statisztikai kimutatások széles körben alkalmazhatók.

A kiadó által kidolgozott iskolai honlap, a mozaPortal kifejezetten iskolai környezetre kialakított, a gyakorlatban jelenleg is működő struktúrával rendelkezik. Az iskolák saját igényeiknek megfelelően alakíthatják ki a weblap menürendszerét, és egyéni tartalommal töltheti fel azt. A honlap karbantartása, frissítése egy jól áttekinthető kezelőfelületen történik, melynek használatát bármely számítástechnikai alapismerettel rendelkező személy elvégezheti.

Milyen tapasztalataik vannak, milyen szempontok alapján választanak az iskolák digitális tananyagot?

Elsősorban az általuk használt kiadványok elektronikus változatait keresik. Emellett az ár és a kiadványban lévő interaktív tartalmak mennyisége/minősége a döntő.

Próbálják-e akciókkal segíteni az értékesítést?

A mozaBook digitális tankönyvek alapváltozatai – melyek csak az elektronikus tankönyvet tartalmazzák és a keretprogram funkciói segítségével bővíthetők - a tankönyveinkből tanító iskolák számára ingyenesen hozzáférhetők, a digitális térképek és fóliák pedig kedvezményesen megvásárolhatók.

Az egyes tankönyvek mozaWeb-es változatait a diákok és a tanárok a tankönyvborítók belső oldalán lévő kód aktiválásával 1 évig ingyenesen használhatják. (A teljes alsós / felsős / középiskolás egy felhasználós hozzáférés is jelképes összegért vásárolható meg.)

Hogyan tartják a kapcsolatot az intézményekkel?

Területi képviselőinken keresztül és elektronikus úton.

Amennyiben nem üzleti titok, milyen fejlesztések várhatóak az idei tanév során?

Hamarosan megjelenik a mozaBook 3.0-ás változata, amely rengeteg újítást tartalmaz az előző verzióhoz képest.

Melyik anyagukra a legbüszkébbek?

Mindenképpen a mozaBook alkalmazást emelnénk ki, hiszen ez a program az, amit a hazai iskolák nagy részéhez már eljutott.
E mellett fontosnak tartjuk kiemelni, hogy digitális tananyagaink összefüggő egységet alkotnak, egymással kommunikálva alkotnak egy teljes egészet.

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

intelligens@freemail.hu

(Bihari Imre, 2015.07.10 12:57)

Még több információ (idegen nyelveken is): http://www.mozaweb.com

közös 136/a

(kátai dániel, 2014.05.12 18:42)

ravazd vörösmarty utca 1

(roli, 2012.02.02 14:11)

szeretném a mozabook programot letölteni

Re: ravazd vörösmarty utca 1

(Andorka Alex, 2014.03.09 11:36)

Szia megtudnád adni nekem a mozabook net-passwordot?

Rákóczifalva

(Antal Anett, 2013.10.18 17:09)

Re: Rákóczifalva

(Antal Anett Netty 5085123456789, 2013.10.18 17:13)

Szeretnék

Rákóczifalva

(Antal Anett Netty 5085123456789, 2013.10.18 17:12)

MarkCserni@Gmail.com

(csernimark, 2012.12.18 17:35)

szia