Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Első lépések interaktív táblán

Cikkek

Képet, de honnét? Ingyenesen felhasználható jó minőségű képek

2013.02.06

A HVG Tech rovatán találtuk azt az írást, mely felhívta a figyelmünket egy olyan weboldalra, ahol 65 000 db ingyenesen felhasználható kép található. Ez mindenkinek jól jön, aki interaktív táblás anyagot készít. Nekünk is, egyrészt, mert bemutathatjuk nektek, másrészt ismét fel tudjuk hívni a figyelmeteket a szerzői jogokra. Ígérjük nem papolni fogunk, csak felhívjuk a figyelmeteket néhány fontos dologra! 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Első lépések interaktív táblán | Hozzászólások: 0

Ursus Wehrli - avagy a másképp látás művészete

2012.12.02

Kedvelem a munkáit, s hogy miért pont most jutott az eszembe? Mert Advent első vasárnapja van. Ilyenkor szoktam rendet tenni, lezárni dolgokat, ami nem megy elengedni, és tiszta fejjel, higgadtan indulni az új esztendőnek. 

 

From Chaos to Order (Ursus Wehrli)

 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Első lépések interaktív táblán | Hozzászólások: 0

Iskolakezdés előtt

2011.08.29

Pár nap és kezdődik a tanév. A pedagógusok ilyenkor már iskolába járnak, értekezletekre, stb. illetve bemennek a tantermekbe, megnézik milyen változás történt a nyáron. Az idén a nyár aktív volt interaktív táblás berkekben. Sok iskolában most került interaktív tábla és ez lesz az első tanév, hogy használni tudják a kollégák. Ugyanakkor sok intézményben már használtak a tavalyi tanévben is interaktív táblákat. Nekik segít az eTanarikar.hu oldalon megjelent rövid leírás, mit érdemes megnézni, hogy a szeptemberi tanévkezdés zökkenőmentes legyen. 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Első lépések interaktív táblán | Hozzászólások: 0

Matematikai feladatgenerátor

2011.08.23

Vérszemet kaptam. Vagy valami ilyesmi. :))))) Olyan nagy sikere van a szógenerátornak a Facebook profilon való visszajelzések alapján, hogy igen, elkezdtem keresni a matekosoknak is valamilyen megfelelő generátort. Sokan gondolják, hogy az interaktív tábla szegény pedagógusok életét mennyire megkeseríti, mert milyen sokat kell készülni rá. Szerintem hibás feltételezés, szerintem csak az készül rengeteget az interaktív táblás órájára, aki élvezi, illetve, aki türelmetlen és túl szeretné szárnyalni a saját kereteit. Aki tudja, hogy az interaktív tábla csak egy tábla, s nem bonyolítja túl, amit nem kell, illetve olvassa ezeket az írásokat, annak egyszerű marad ez az egész. S folyamatosan mélyül el a tudása. Most egy matematikai feladatgenerátorral be is bizonyítom. 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Első lépések interaktív táblán | Hozzászólások: 6

Szókereső generátor - szórács és megoldás

2011.08.16

Már régóta használják az interaktív táblát használók azt a megoldást, hogy szókeresőt tesznek fel, különböző témakörökből és a diákok sorban jönnek ki, és találják meg az egyes szavakat. Hol feladathoz kötötten, hol csapatjátékként használva a szókeresőt. A szótábla összeállításához eddig különböző megoldásokat láttam, melyek meglehetősen bonyolultak voltak, azaz a pedagógusoknak az elkészítéshez elég sokat kellett előkészülni. Most találtam egy pár kattintásos megoldást, s tudja a magyar ékezetes betűket is. 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Első lépések interaktív táblán | Hozzászólások: 9

Táblatanító 5. száma

2010.01.31

A Táblatanító újság ötödik száma, az újság eddigi hagyományait folytatva, újabb jó gyakorlatokat mutat be. A cikkekben hivatkozott anyagok online is letölthetők. Lapozzon bele és igényeljen nyomtatott példányt!
 

Táblatanító 4. száma

2009.06.11

A Táblatanító újság negyedik száma, az újság eddigi hagyományait folytatva, újabb jó gyakorlatokat mutat be. Hogyan tudunk szöveges feladatokat megoldani interaktív tábla segítségével, képek nagyítása, illetve történelem óra, valamint ismertető az interaktív táblákról szóló könyvről, mind helyet kaptak az ebben a számban. Lapozzon bele és igényeljen nyomtatott példányt!

 

Táblatanító 3. száma

2009.04.01

A Táblatanító újság harmadik száma, az újság eddigi hagyományait folytatva, újabb jó gyakorlatokat mutat be. A pedagógusok figyelmét olyan eszközökre hívja fel, melyek a mindennapi munkájuk során jól alkalmazható, a cikkek stílusa, szövegezése csupa gyakorlatias szempontot figyelembe vevő, jól követhető.

Lapozzon bele az újságba és igényeljen nyomtatott példányt!

 

Módszertani képgaléria az interaktív táblákról

2008.12.31

Néhány fotó segítségével is lehet módszertanilag hasznos üzeneteket átadni. Egy képgaléria is tartalmazhat módszertani segítséget. Nézzük, hogyan?

 

Másként látni - a látszat sokszor csal

2008.12.27

Részlet "A látszat sokszor csal" című módszertani sorozat  első cikkéből: "Először is leszögeznénk, hogy ha az interaktív eszközöket úgy használjuk csak, mint egy projektort, akkor ez a drága eszköz feleslegesen van a termünkben, elég lenne helyette egy vetítővászon is. Egy más szemlélettel szükséges tehát közelíteni az interaktív táblás óráink felé."