Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Képet, de honnét? Ingyenesen felhasználható jó minőségű képek

2013.02.06

A HVG Tech rovatán találtuk azt az írást, mely felhívta a figyelmünket egy olyan weboldalra, ahol 65 000 db ingyenesen felhasználható kép található. Ez mindenkinek jól jön, aki interaktív táblás anyagot készít. Nekünk is, egyrészt, mert bemutathatjuk nektek, másrészt ismét fel tudjuk hívni a figyelmeteket a szerzői jogokra. Ígérjük nem papolni fogunk, csak felhívjuk a figyelmeteket néhány fontos dologra! 

Kezdjük az oldallal, melyet elérhetünk a képre kattintva. A neve: Pixabay 

Pixabay

Az oldal használatán nincs túl sok mindent magyarázni, magyarul szól hozzánk (félig) így gyorsan kiigazodunk. Keresni angolul azért még mindig jobban lehet de ez ne zavarjon minket egy Google Translate a segítségünkre siethet, ha nem megy az angol. Mi most mivel a NAT az etikát, a vallást előtérbe hozta kimondottan a vallási témákkal szeretnénk megtekinteni, mire jó az oldal. Vallás angolul - religion, nézzük meg mit kapunk erre a keresésre. A vallás szóra több találatot hoz. :) Nagyjából hasonlóakat. 

S itt jön az ingyenesség kérdése. A találati listából nem minden kép ingyenes. Ha látsz egy halvány keretet, és egy logót a felső sarokban, az valószínűleg a Shutterstock (magyar nyelvű) oldalára visz, ami már nem a Pixabay, és itt a letöltésekért fizetni kell mert az oldal képek forgalmazásából él. Tehát, ha nem szeretnél fizetős letöltést válaszd a kereten kívüli képeket. 

Mi most Buddhát választottuk mert olyan békésen ül a tulipánok között.

Jelenleg itt tartunk ha követnél minket: http://pixabay.com/hu/buddha-buddhizmus-vall%C3%A1s-hiszem-64129/

Ha körülnézünk az oldalon a Facebook oldal lájkolásától a hirdetésekig mindent találunk, számunkra főleg a következő elemek az érdekesek (jelenleg jobbra lent található) :  

 

Fotókról adatok

 

Minden egyértelmű a statisztikáknál: 262-en nézték meg ezt a képet, 15-en töltötték le, és 5 ember lájkolta is. 

Ami minket a legjobban érdekel az a Licenc. Ezt jó minden esetben ellenőrizni. esetünkben: Public domain kép. Azaz ingyenesen felhasználhatjuk, mert nem jogvédett. Itt találod róla a részleteket ha érdekel:  http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.hu 

A tulajdonos a képet rendelkezésére bocsátotta mindenkinek, lemondva a jogairól. Elvileg hivatkozni sem kell rá. De, ha jót szeretnénk magunknak azért mi csak tegyük meg. ez a biztos ugyanis. 

Képzeljük el, hogy nem helyezünk el forrást amit a pixabay szerint nyugodtan megtehetünk. Felhasználjuk forrás nélkül a képet. Ott az anyagunkban, közben kiderül, hogy aki a pixabayre feltöltötte vétett más szerzői joga ellen, onnan törlik a képet. Évek múlva az eredeti szerző, akié a jog megtalálja saját képét a mi anyagunkban, hivatkozás nélkül. Hogyan igazoljuk, hogy mi nem az eredetit "loptuk", hanem jóhiszeműen használtuk fel? Így már sehogy. Mert nem fogjuk megtalálni honnan is jött a kép. Míg a Pixabay-es linkünk segítségével ezt meg tudjuk tenni. 

Én még a prezentációimban a saját fotóknál a jegyzetben is feltüntetem a saját fotó forrását, mert felteszem a webre őket, s attól kezdve önálló életet él. De persze ezt mindenki úgy csinálja, ahogy neki tetszik! 

Térjünk vissza Buddhához...

A kép alatt láthatjuk a Letöltés gombot. Ezt megnyomva kiválaszthatjuk, hogy milyen méretben kívánjuk letölteni a képet, mely eredetileg 2008x2719-es méretű volt. 

Ha nyomtatni szeretnénk majd, akkor mindig a legnagyobb felbontást válasszuk! Ha interaktív táblás felhasználásra készítjük az anyagot, akkor felesleges, mert csak az állományunk méretét növeljük vele, de érdemi plusz hatása nincs, hisz a projektorunk felbontása illetve gépünk beállításai lesznek a meghatározó paraméterek. 

 

Letöltés, Buddha kép

Mi most a 472x640-es felbontást választottuk, különben nem férne ide az oldalunkra, csak kicsinyítve. Így néz ki ebben az esetben, és ennyi helyet foglal:

 

472x640-es Buddha kép

 

 

Nem növeltük feleslegesen a méretet és így a végső anyagunk sem lesz óriási, valamint a táblán tudunk még mellé írni dolgokat, pl. a buddhizmus jellemzőit, stb. 

Tehát használd a képeket bátran, ha csak saját osztálytermi órán használod, és tudod, hogy nem kerül fel az internetre az anyagod, akkor nem kell hivatkozni sem!
De, ha pályázatra adod be az elkészített anyagodat, vagy felteszed a tanaynagmegosztó oldalakra, akkor hidd el, azt az egy linket könnyű odatenni az anyagodhoz, s ezzel biztosítod, hogy nem lesz gondod a későbbiekben sem. 

S ha valaki kedvet kapott saját képeit is felteheti ha lemond a jogairól. A Pixabay blogján ehhez is kaphattok segítséget! 

http://pixabay.com/hu/blog/posts/photography-training-and-image-quality-standards-22/

Sok szép elkészült anyagot kívánok...

Végül nem bírom kihagyni, hogy ne tegyek ide egy Buddha idézetet:

"Valójában semmit sem birtokolsz, csak őrzöl egy darabig. S ha képtelen vagy továbbadni azokat, akkor azok birtokolnak téged. Bármi legyen is a kincsed, úgy tartsd a markodban, mintha vizet tartanál. Mert ha megszorítod, eltűnik. Ha kisajátítod, tönkreteszed. Tartsd szabadon, és örökre a tiéd marad."

Ötlet forrása: HVG TECH