Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A WWF fájlformátum

2011.08.07

 Mindenki tudja, hogy a nyomtatások, fénymásolások során milyen sok papírt használunk fel az iskolákban is. A WWF most új kampánnyal igyekszik felhívni a figyelmet a papírok nyomtatása ellen. Az emailek, csatolmányok könnyen nyomtathatóak, sokszor egy egyszerű telefonban is rögzíthető információ miatt több oldalnyi papírt nyomtatunk. Az interaktív táblák is már megteremtik a lehetőségét, hogy a diákoknak fájlként adhassuk oda az órai anyagot, nyomtatás és fénymásolás nélkül. A WWF, most kitalálta a saját fájlformátumát, ahol letiltották a nyomtatási lehetőséget. 

 Szóval létezik a WWF fájlformátum. 

 

wwf.jpg

Ha a képre kattintasz, a letöltő oldalra juthatsz, ahonnan egy ZIP kiterjesztésű állományt tudsz letölteni. Benne egy SAVE_AS_WWF_103_RC1.exe nevű futtatható állománnyal. Ha ezt az állományt futtatod, elindítja a telepítést, amire engedélyt kér, a felhasználási feltételek és a telepítés után lesz egy "nyomtatód" (ez egy kicsit hosszabb idő), amit ha tovább szeretnél küldeni egy állományt, s nem szeretnéd, hogy nyomtassák, ebben a formátumban küldheted tovább. 

 

wwf_telepito.jpg

A telepítés után újra kell indítani a számítógépet, hogy működjön. 

A kiterjesztés elterjedése rajtunk múlik. Ha a csatolmányokat ebben a formátumban küldjük tovább, például az intézményeknek fontos csatolmányokat, akkor előbb-utóbb elterjed. Jó lenne legalább ennyit tenni a környezetért, ha a videóra emlékezünk egy pdf dokumentum élete során egy fát fogyaszt.  Az rengeteg. 

Egyszer láttam egy polgármester asztalán, hogy a neki érkező leveleket a titkárnő mind kinyomtatja és így került "felhasználásra". Ez régebben volt, gondolom, azóta fejlődött a köztisztviselők IKT eszközök felhasználási képessége. Jó lenne, ha ez a formátum elterjedne. De ha mégsem, elég egy kis környezettudatosság. Nyomtatás előtt gondoljuk meg, tényleg megéri azt a papírmennyiséget? 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.