Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Volt egyszer egy konferencia... 3. rész

2010.11.15

A sorozat harmadik részében az V. Országos Interaktív Tábla Konferencia "Kreatív hétköznapok" szekció nyitó előadásának folytatását olvashatjuk. A cikk a Budapest XIII. kerületében zajló tapasztalatokról, illetve az ezekből összeálló kiadványról szól. A kiadvány címe Digit@lis kompetenciafejlesztés a XIII. kerületben, célja, hogy felvillantsa az IKT eszközök használatának lehetőségeit az oktatásban.

Csillogás és (vagy) hatékonyság (folytatás)

Kreatív hétköznapok a XIII. kerületben

Végül, de nem utolsó sorban röviden szeretném bemutatni a XIII. kerületi Pedagógiai Szolgáltató Központ gondozásában, októberben megjelent kiadványt, mely a „Digit@lis kompetenciafejlesztés” címet viseli. Kiadványunkkal kerületünk pedagógusainak interaktív táblákról alkotott véleményét és interaktív táblával végzett munkáját szerettük volna bemutatni. A kötet első részében található cikkek egyike teljes terjedelmében olvasható az interneten: „Új vizeken” járunk – avagy interaktív tábla az Adyban (https://interaktivtabla.eoldal.hu/)


A XIII. kerület iskoláiban egyre több pedagógus használja az interaktív táblákat napi szinten. Ez azt jelenti, hogy nem is férne bele az idejükbe az 1 órára több órán át való felkészülés. Természetesen azért adódnak bemutató órák, amire mindannyian tudjuk, hogy több figyelmet és időt fordítunk, de a hétköznapi felhasználás során szinte eltűnnek a pedagógiai szempontból felesleges dizájneleme, hiszen legfőbb cél a hatékonyság. Az interaktív táblák használata nem válhat az óra céljává, egy természetes eszközként kell megjelennie az oktatásban (cikk irodalom óráról). A tantárgytól, a tananyagtól, az óra típusától, az osztálytól és még számtalan tényezőtől függ, hogy mennyi időt tölt az adott osztály a táblánál. Természetesen ennek a folyamatnak a legfőbb meghatározója a pedagógus!

KépKép

 

KépKép

A fenti illusztrációk Dr. Mihola Gáborné 5. évfolyamon tartott Rajz és vizuális kultúra és Tamasi Istvánné Informatika óráján felhasznált tananyagainak részletei.
Talán ők is csodálkozva nézik majd a fenti képeket, hiszen mindketten SMART Notebook fájlt küldtek be, a képen mégis az Inspire eszközei láthatóak. Egyszerű a magyarázat, az Inspire program képes a SMART Notebookból való importálásra, vagyis a notebook fájlok megnyithatóak az Inspire programmal.

Záró gondolatok

A Konferencia során elsősorban a két „Kreatív hétköznapok” szekció munkáját követtem figyelemmel. Igazán színes volt a kínálat, hiszen különböző tantárgyak, különböző korosztályt tanító pedagógusok, különböző táblákon mutatták be a tapasztalataikat. A cél a tapasztalatcsere lehetősége volt. Úgy gondolom, hogy mindkét szekció elérte célját, a résztvevők és az előadók egyaránt pozitív élményekkel gazdagodtak.

 

Hamarosan újabb előadó cikkével jelentkezünk!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

xsyss

(dominik, 2010.11.24 19:19)

király ez az oldal