Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az interaktív tábla könyv - kulcsgondolata

2008.11.09

"A valódi felfedezés nem abban áll, hogy új területeket találunk, hanem hogy új szemmel nézzük az ismert világot." - mondta Marcel Proust.

Ha valaki Marcel Proustról többet szeretne tudni, akkor vagy a következő rövid kivonatból elevenítheti fel ismereteit, melyet a Wikipédiáról idézteem, vagy az alatta lévő forrás linkről részletesebben tud tájékozódni.

"Valentin Louis Georges Eugene Marcel Proust (Franciaország, Auteuil, 1871. július 10. – Franciaország, Párizs, 1922. november 18.) francia regényíró, esszéista és kritikus, akit leginkább mint "Az eltűnt idő nyomában" című regény szerzőjét ismernek. A hét kötetes mű, melyet a 20. század egyik legjelentősebb regényeként tartanak számon, 1913-1927 között jelent meg – az utolsó három a szerző halálát követően."

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Marcel_Proust

A könyv szempontjából azonban az az idézet a fontos, melyet tőle idéztünk, ez lett könyvünk egyik kulcsgondolata is.

Egyszerű, gyakorlatias leírásokat, mintafeladatokat szerettünk volna a pedagógusoknak bemutatni, igazolva, hogy a kreativitásuk a már ismert dolgokból milyen egyszerűen tudja modernné, interaktívvá tenni a tanóráikat.

Sokan azt gondolják, hogy majd bonyolult flasheket kell tervezniük, vagy terveztetniiük a tábla használatához, pedig nem. A "túlautomatizáltság" pont a problémamegoldó képességét nem fejleszti a diákoknak, s amikor munkába állnak, nem tudnak majd önállóan, pusztán a probléma megismeréséből feladatsort generálni maguknak, mert csak sémákat tudnak felismerni.

Szóval kedves pedagógusok csak a már ismert világot kell átgondolni és egy másfajta módon tálalni a diákoknak, hogy ne legyünk unalmasak. Ehhez segít a könyv hozzá, illetve készítettem egy képgalériát is, ahol hasonló, csak képekkel bemutatott módszertani ötleteket találhatnak.

http://picasaweb.google.com/andreabedo/InteraktVTBlaMDszertan#

Ha tetszik a képgaléria, akkor a könyv is fog valószínűleg, mert teljesen gyakorlati tapasztalataink alapján a mindennapokra készítettük azt a pedagógusoknak.

A könyvről általános leírást, a megrendelhetőségének helyét itt találja:

/cikkek/interaktiv-tabla-konyv

 illetve

http://www.muszakikiado.hu/konyvek/Konyvek_ID=8687

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Zalaegerszeg

(Burka Nikoletta, 2009.04.30 19:59)

Tisztelt Andrea!
Én is gratulálni szeretnék,de pluszban annyit tennék hozzá,hogy ,,táblakép-függő lettem.Órákig el tudok bíbelődni a készítésén,s mi több,a diákjaimat is ,,rávettem,készítsenek maguk is"Azokat a nyelvtani témákat,amiket ők dolgoztak fel táblaképnek,sokkal jobban megtanulták,szórakoztatva saját magukat is.Persze,nagyon büszkék voltak,mikor a csoport az ő képeiken dolgozott.Tehát nem csak a tanár,a diák is készíthetne interaktív anyagokat a jövő iskolájában...

andreabedo@gmail.com

(Bedő Andrea, 2009.04.18 14:31)

Kedves László,
örülök, hogy ugyanúgy gondoljuk, és hiszünk egy ideálisabb oktatási rendszerben. S azt is reméljük, hogy a könyvünk segítségével más is optimistább lesz a megtanítási folyamatokat illetően, hiszen a pedagógiai folyamatoknak, az oktatásnak nem öncélúnak kell lennie. Nem csak a tanításról szól, hanem sokkal inkább a befogadásról, a tanulásról.
Az interaktív tábla - és ebben mélyen hiszek - egy nagyon jó eszköz mindehhez, hogy a digitális tananyagok, taneszközök segítségével segítsük a megtanulást, motiváljuk a diákokat, és egy hatékonyabb pedagógiai folyamatról beszélhessünk.
Ehhez sok olyan emberre van szükség, mint Ön, aki hasonlóan gondolkodik.
Külön köszönöm, hogy rászánta az időt és gondolatait itt az interneten is megosztotta velünk. A dicsérete nagyon jól esik.

vallac@companysuccess.hu

(Valkó Laci, 2009.03.20 12:28)

Gratulálni szeretnék a könyvhöz. Mind az interaktív tábla, mind az oktatási (pedagógia, andragógia) tartalma könnyen emészthető, mégis tartalmas, összeszedett. Pontosan azt az idált és jövőképet nyújtja, amiben magam is hiszek.