Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pinterest - egy inspiráló közösség

2012.02.10

Közösségi oldalak jönnek mennek, néhány marad, ilyen volt az iwiw, amit nem temetnék, de már fél éve nem voltam fent, aztán most divatos a Facebook, aztán még kapok sok meghívót, de általában elengedem őket, a céljaimnak bőven elég a jelenleg aktív online közösségi forma, a valós kapcsolatokat szeretem helyettük inkább. Most mégis egy új közösségi oldal kipróbálására bíztatlak benneteket! A neve Pinterest. Nemrég csatlakoztam, s leírom, szerintem miért érdemes, mire lehet használni, aztán mindenki eldöntheti, a közösség tagja lesz-e. 

 

2012-02-10_194310.png

  

A pinterest egy olyan hely, ahol lehet "Pinboard"-od, azaz egy táblád, amire feltűzhetsz a weben talált érdekes dolgokat, illetve csoportosíthatod azokat. Képpel jeleníti meg őket, s készíthetsz hozzájuk kategóriákat, de akiket követsz (Follow), azoknak is láthatod, miket gyűjtöttek mások össze össze. Ezeket természetesen beállíthatod a biztonsági beállításoknál. Egyre jobban belebonyolódom a leírásába, így nézzünk egy konkrét példát inkább.

2012-02-10_174300.png

Regisztráltam, a Facebook hozzáférésemmel. Ekkor az engem érdeklő témák kiválasztása után javasoltak az oldalamra néhány már pinterestező követését. Mostanában főleg a kertészet, lakberendezés érdekel, így tele lett a fal csupa izgalmas, és szokatlan dologgal, képpel, amik inspirálnak.  Regisztráció nélkül is körül lehet nézni, a témakörök sokfélék, mindenki tud választani az érdeklődésének megfelelően...

 

2012-02-10_174344.png

Ha regisztráltál, akkor elkezdheted építeni a saját tábládat, például úgy, hogy mások által kiválasztott képet "repin", azaz újra feltűzöl a táblára, illetve találsz valamit a weben, és azt szeretnéd a gyűjteményedbe. Ekkor a kérdéses linket kell használni hozzá. De egy képet meg lehet osztani Facebookon, Twitteren, beágyazva, emailen, szóval bő a választék! 

 

2012-02-10_183646.png

Természetesen nem mindenki a kávéscsésze képe iránt fog lelkesedni, akkor mire jó mindez egy pedagógusnak? Hát inspirálódni. :)

Például a kézműves dolgoknál...nézzük csak! Ezt a képet találtam. 

 

 

 

2012-02-10_185636.png

S ha mindezt elkövetjük az összetört zsírkrétákkal, akkor a sütés után kedves Valentin-napi ajándék lehet belőle. (jut eszembe, mindenkinek boldog Valentin-napot!)

 

 

2012-02-10_185657.png

Ha valakit találsz, akinek tetszett a képe, hasznosnak tartod, akkor annak érdemes megtekinteni az illető további képeit is! Így a kézműves ötletekhez jutunk (nem logikus: visszatérni a kép mellé kattintással lehet, ne keresd a bezárás gombot, egyelőre nincs)

 

2012-02-10_190826.png

S itt meg is találtam ezeket a jópofa könyvjelzőket, gyerekekkel könnyű elkészíteni sőt sablon sem kell hozzá, ezt könnyen lerajzolhatja bárki. Felsős osztályban probléma megoldó feladat lehet. Milyen síkidomok kellenek, a kivágópapírra hány fér, hány csomag papír kell, ha egy 27 fős osztálynak szeretnénk megvásárolni a színes papírt hozzá... 

 

 

2012-02-10_191210.png

 

 

Ha a könyvjelzősávodra felhúzod azt a Pin it! című jávascriptet, amit a weboldal ajánl, akkor bármely oldal esetében könnyen feltűzheted az általad kiválasztott képet a tábládra...

 

 

pinterest.com/andreabedo

 

 

 A tábládhoz egy felhasználó neveddel egyező URL-t használ. Esetemben: http://pinterest.com/andreabedo javaslom tehát a felhasználó névnél kerülni a vicceset, mert lehet hogy egyszer csak a diákoknak is meg akarod adni. 

A közösségi weboldal címe: http://pinterest.com 

Ha még nem is tudod, mire tudod használni a tanításod során, akkor is élvezetes lesz a téged érdeklő témákban körülnézni és inspirálódni!  Mindenkinek jó szórakozást! S kíváncsian várjuk, az oktatásban hogy tudjátok elképzelni a használatát...(az általam említett ötletgyűjtésen túl)