Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Külföldi tapasztalatok

Cikkek

IKT-használat a török iskolákban

2011.12.28

A TEMPUS Közalapítványtól elnyert ösztöndíjjal az elmúlt tanévben öt napot tölthettem Törökországban, hogy az IKT oktatási alkalmazását tanulmányozhassam. A meghívás szervezője Isztambul városának EYÜP elnevezésű kerülete volt. Ebben a kb. 350 ezer lakosú, hatalmas városrészben 60 iskola található (ebből 46 általános iskola), a tanulói összlétszám 64 ezer fő. Mindezt azért részletezem, mert az iskolai IKT-használatot erősen befolyásolja az, hogy az állami fenntartású iskolákban minden évfolyamon 45-50 diák jár egy osztályba.

A vendéglátók a programhoz a 3 T címet választották: Theory, Teaching, Technology (azaz elmélet, tanítás, technológia), vagyis azt kívánták „jó példákkal” bemutatni, hogy az elméleti ismeretekből kiindulva az iskolai oktatás során hogyan jutnak el az IKT eredményes alkalmazásához. Az iskola- és intézménylátogatások ennek jegyében zajlottak.
Az ötnapos út alatt négy intézményt és nyolc iskolát látogattunk meg, ahol módunk volt az IKT eszközök tanórai használatát tanulmányozni.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Külföldi tapasztalatok | Fényképek: IKT-használat a török iskolákban | Hozzászólások: 0

Gyerekes gondolkodás? Felejtsd el!

2010.08.10

A TED (Technology, Entertainment, Design - technológia, szórakoztatás, dizájn) konferenciák globális sorozata, melyeket a non-profit The Sapling Foundation (alapítvány) rendez. A konferenciák témáját kifejezi a szervezők fő jelszava: "ideas worth spreading", azaz olyan gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni. (Forrás: Wikipédia) Erről a konferenciáról osztanék meg most egy videót, ami a gyerekes gondolkodásról szól.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Külföldi tapasztalatok | Hozzászólások: 0

Interaktív technológia vagy interaktív módszerek?

2010.04.07

Az interaktív eszköz még nem egyenlő jó módszerek.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Külföldi tapasztalatok | Hozzászólások: 3

India - eléggé interaktív

2009.06.27

A következő fotókon ugyan egyetlen darab interaktív tábla sem látszódik, azonban eléggé interaktívnak tűnik, amit Indiában fotóztak - illetve a belinkelt galériát érdemes megnézni! Időnként az internet adta lehetőségeket ki kell használni, s megtekinteni, hogyan jeleníti meg magát egy-egy külföldi intézmény. Pl. ez az indiai.  

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Külföldi tapasztalatok | Hozzászólások: 2

Birmingham - The BSF Debate - a 21. század iskolája

2009.06.26

Ezt a bejegyzést akár a konferenciákhoz is tehetném, de az átlag magyar pedagógus nem sűrűn jár Birminghambe, főleg nem egy igazából nem oktatási témakörű konferenciára, s az interaktív tábla itt csak érintőlegesen jelenik meg. A konferencia viszont igen is hogy érdekes számunkra is, hiszen egy olyan konferenciát követhetünk nyomon akár a twitteren is, melynek egyik napján az oktatás kerül fókuszba, és az enapi programból is kitűnik az a vita, mely a 21. századi oktatási terekről fog szólni. A konferencia címe, időpontja és helyszíne: interbuild 2009. október 18-21. Birmingham

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Külföldi tapasztalatok | Hozzászólások: 0

IKT egy londoni középiskolában

2009.04.20

A Parliament Hill Középiskola London külvárosában, könnyen megközelíthető helyen található. 1200 tanuló folytatja tanulmányait a dinamikusan fejlődő középiskolában, melyben korszerű számítógép-park, multimédia stúdió, nyelvi- fotó- és filmlabor, tornaterem, sportudvar, kondicionálóterem, szaktanterem, könyvtár, főzőhelyiség segíti az oktatást, teszi otthonossá az iskolát.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Külföldi tapasztalatok | Hozzászólások: 0

IKT egy londoni általános iskolában

2009.03.30

Sikerült engedélyt kapnunk Tar Zsuzsától (Oktatási Hivatal), hogy tanulmányútjuknak leírását megjelentethessük oldalunkon. Hisszük, hogy a külföldi tapasztalatok, jó gyakorlatok megismerése hasznos lehet mindannyiunk számára. Ez a beszámoló egy általános iskolai látogatás nyomán keletkezett. Ezúton is köszönjük Zsuzsának a közreadását!

"Tanulmányutunk keretében a St. Mary’s C.ofE. Általános Iskolába látogattunk el..."