Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutatások, tanulmányok

Cikkek

Pedagógus portfólió - segédletek 2.

2014.03.01

Szeptemberben írtunk utoljára a portfólióról, azóta sokminden történt, sőt tegnap megjelentek a hivatalos számok is. A Modern Iskola című újságban megjelent egy cikk, mely az önreflexióval foglalkozik, s próbál a hivatalos anyagokhoz kapcsolódva, ugyanakkor kissé másképp megvilágítva néhány dolgot bemutatni és gyakorlati segítséget nyújtani a pedagógusoknak. A cikk utánközlése olvasható bejegyzésünkben olvasható...

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kutatások, tanulmányok | Hozzászólások: 0

Internet, ahogy mi szeretnénk - The Web We Want

2013.09.25

A Safer Internet program keretében, honlapjukról az European Schoolnet kiadásában megjelent könyv online letölthető már magyar nyelven is! 

The Web We Want - European Schoolnet

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kutatások, tanulmányok | Hozzászólások: 0

Magyar ifjúság 2012 kutatás: milyenek ezek a mai fiatalok?

2013.09.20

Gyakran hangzik el, hogy milyenek ezak a mai fiatalok. A pedagógusok egy része így vélekedik, más része úgy. Igazából mindegy is, generációs problémák, különbségek mindig voltak, s lesznek is. (Gondoljunk csak a hatvanas évek fiataljairól szóló filmre: http://www.port.hu/ezek_a_fiatalok/pls/w/films.film_page?i_film_id=10165
A pedagógiai folyamatban sokkal fontosabb, hogy a fiatalok mit gondolnak magukról. Ehhez segít minket információkkal egy friss kutatási eredményeket publikáló beszámoló, a Magyar ifjúság 2012. 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kutatások, tanulmányok | Hozzászólások: 0

Pedagógus portfólió - segédletek 1.

2013.09.09

Már régen írtunk az oldalon, kicsit változtak körülöttünk a dolgok, de azért folytatjuk. A Facebook interaktív táblásoldalunkon folyamatosan teszünk fel ötleteket, s itt is megjelentetünk olyan témákat, mely szélesebb közönség érdeklődésére számot tarthatnak. Mivel több Facebook oldalon kommunikálunk, érzékelhető a pedagógusok érdeklődése a pedagógusok portfóliójával kapcsolatban. A Modern Iskola című újságban jelent meg cikk a portfólióval kapcsolatban, pontosabban egy cikksorozat első része, melyet most változtatás nélkül utánközlünk. 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kutatások, tanulmányok | Hozzászólások: 0

A média hatása a gyermekekre és fiatalokra

2011.11.18

Szeptember végén rendezett egy konferenciát a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatásával. Ez a konferencia már a hatodik Nemzetközi Médiakonferencia volt, mely azt vizsgálta, hogy milyen hatása van a médiának a gyermekekre és a fiatalokra. 

Mielőtt azt gondolnánk, hogy rossz, s már tovább is lapozunk, azért érdemes kicsit tovább is olvasni, ugyanis ezen a konferencián, bár viszonylag kevés pedagógus volt jelen, az oktatás, illetve a pedagógusok többször szóba kerültek.  

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kutatások, tanulmányok | Hozzászólások: 0

Olvad a Jéghegyünk! - Könyvajánló változásmenedzsmenthez

2011.11.17

Olvastam egy nagyon jó könyvet, aztán írtam egy rövid kedvcsinálót hozzá. Nem, nem könyvelemzést, attól nagyon messze áll. Inkább csak egy nagyon jó és szerintem hasznos könyvhöz írtam egy leírást, s most itt is megosztom a Modern Iskola című újságban megjelent cikket, mert a párhuzamok az interaktív táblák elterjedésével kapcsolatban szerintem értő fülekre találnak itt köztetek, akik olvassátok ezt a módszertani oldalt. Alapvetően változásmenedzsment a témája, de mivel tanmese formában írták le, könnyen érthetően tárgyaklja ezt az egyáltalán nem könnyű területet. A cikk a Modern Iskola újságban megjelent cikk változatlan másodközlése. 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kutatások, tanulmányok | Hozzászólások: 0

Biztonságos Internet - Safer Internet Plus Magyarországon

2011.09.26

 A Safer Internet Program célja – az Európai Unió által közvetített értékrenddel összhangban – az internet és online-technológiák használatának biztonságosabbá tétele, különösen a gyermekek számára, és a jogellenes, valamint káros tartalom elleni küzdelem hatékonyságának biztosítása.

A program már régóta működik, de a weboldal az idei VI. Nemzetközi Médiakonferenciára - A média hatása a gyerekekre és a fiatalokra - megújult! 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kutatások, tanulmányok | Hozzászólások: 0

Jogosulatlanul - Biztonságban az interneten? 2. rész

2011.02.17

Ez a cikk a Modern Iskola című újságban megjelent Biztonságban az interneten? című cikk változatlan utánközlésének második része. (Az első rész).

Nézzük át tehát a témát a korábbi soportosításnak megfelelően egyesével, az oktatási rendszerhez, s a mindennapi iskolai gyakorlathoz illesztve az előforduló kockázatokat, és a kivédési lehetőségeket!

A jogosulatlan belépés

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kutatások, tanulmányok | Hozzászólások: 1

Biztonságban az interneten? - 1.rész

2011.02.17

Ez a cikk a Modern Iskola című újságban megjelent Biztonságban az interneten? című cikk változatlan utánközlésének első része.

Amikor az internetes biztonságról szó esik, mindenkiben felmerül néhány hozzá kapcsolható kulcsszó, esetleg egy-két történet is, amelyben valami szokatlan és furcsa dologról hallott, illetve felhívták a figyelmét a kockázatokra. Talán az eszünkbe jutó első szavak közt szerepel a vírus, amellyel már valamilyen formában biztosan minden számítógépet használó találkozott, vagy legalábbis hallott róla.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kutatások, tanulmányok | Hozzászólások: 0

Biztonságos Internet - ne csak egy nap

2011.02.07

A Biztonságos Internet Napja - 2011. február 8. azaz a holnapi nap. Az Európai Unió kezdeményezéséhez sokan csatlakoznak a rendezvényhez. Nemrég írtam egy cikket a Modern Iskola című újságba, ahol az internetes biztonságra próbálom felhívni az intézményekben dolgozók figyelmét, gyakorlati szempontból. A kampány a holnapi nap folyamán elmúlik, de ha nem is vett részt az intézmény az idei rendezvényen, érdemes megismerkedni az elemeivel, melyet a mindennapi munkánk során, interaktív táblás órán fel tudunk használni.
 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kutatások, tanulmányok | Hozzászólások: 0