Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Biztonságban az interneten? - 1.rész

2011.02.17

Ez a cikk a Modern Iskola című újságban megjelent Biztonságban az interneten? című cikk változatlan utánközlésének első része.

Amikor az internetes biztonságról szó esik, mindenkiben felmerül néhány hozzá kapcsolható kulcsszó, esetleg egy-két történet is, amelyben valami szokatlan és furcsa dologról hallott, illetve felhívták a figyelmét a kockázatokra. Talán az eszünkbe jutó első szavak közt szerepel a vírus, amellyel már valamilyen formában biztosan minden számítógépet használó találkozott, vagy legalábbis hallott róla.

A vírusok is sokfélék lehetnek, de az internetes biztonság nem merül ki a vírusokban. A Modern Iskola című újság most megpróbál egy cikksorozaton keresztül az „internetes kockázatok és mellékhatások tekintetében” segítséget nyújtani a pedagógusoknak. Az ötletet egy nemrégiben megjelent könyv adta, melynek 12 szerzője van és pontosan ez a címe: „Az Internet a kockázatok és mellékhatások tekintetében”. Természetesen nem egy újabb könyvet szeretnénk írni, hanem arra gondoltunk, hogy érdemes egy kicsit pedagógiai szempontokból is figyelembe venni ezt a témát, amely már jelenleg is sokakat foglalkoztat, s bizton gondolhatjuk, hogy egyre több embert foglalkoztat a jövőben.
Rengetegféle csoportosítást találhatunk ezzel kapcsolatban az interneten, illetve tankönyvekben is, azonban ezekben nem mélyednénk el, hanem inkább a hétköznapi gyakorlat irányából próbálunk a címbeli témára fókuszálni. Ezért a cikksorozatban a 2004-ben hatályba lépett az Európa Tanács tagállamai között létrejött „A számítástechnikai bűnözésről szóló egyezmény” szerinti csoportosítást fogjuk alkalmazni. Így érintjük a következő témákat:
  • Jogosulatlan belépés
  • Jogosulatlan kifürkészés
  • Számítástechnikai adat megsértése
  • Számítástechnikai rendszer megsértése
  • Eszközökkel való visszaélés
  • Számítógéppel kapcsolatos hamisítás
  • Számítógéppel kapcsolatos csalás
  • Gyermekpornográfiával kapcsolatos bűncselekmények
  • Szerzői vagy szomszédos jogok megsértésével kapcsolatos bűncselekmény
A cselekmények esetében lehet beszélni kísérletről, bűnsegélyről, vagy felbujtásról is, illetve fogalmi szinten megjelenik a szolgáltató, a számítástechnikai rendszer, a számítástechnikai adat, illetve a forgalmi adat.

Mi természetesen nem a törvényi szabályozást szeretnénk részletezni, sokkal inkább a prevencióra helyeznénk a hangsúlyt. A megelőzés fontos mindenki számára, hiszen a pedagógusok azok, akik segíthetik a családokat a diákokon keresztül a tájékozódásban. A diákok az iskolai gépeken keresztül is hozzáférnek az internethez, illetve egyre többen online kapcsolatba kerülnek a diákokkal, esetleg házi feladatokat, beadandókat kapnak tőlük, sőt egyre több pedagógus van, aki a közösségi oldalakon keresztül is tartja a diákokkal a kapcsolatot.

folytatás...

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.