Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyar ifjúság 2012 kutatás: milyenek ezek a mai fiatalok?

2013.09.20

Gyakran hangzik el, hogy milyenek ezak a mai fiatalok. A pedagógusok egy része így vélekedik, más része úgy. Igazából mindegy is, generációs problémák, különbségek mindig voltak, s lesznek is. (Gondoljunk csak a hatvanas évek fiataljairól szóló filmre: http://www.port.hu/ezek_a_fiatalok/pls/w/films.film_page?i_film_id=10165
A pedagógiai folyamatban sokkal fontosabb, hogy a fiatalok mit gondolnak magukról. Ehhez segít minket információkkal egy friss kutatási eredményeket publikáló beszámoló, a Magyar ifjúság 2012. 

A teljes dokumentum a képre kattintva elérhető pdf formátumban: 

kutatas.jpg

A fiatalokról egy nagymintás kutatás számol be, így megtudhatunk a cigarettázási szokásaiktól kezdve a mobilitáson át a munkavállalásig nagyon sok mindent. Mivel nem a mi kutatásunk, nem taglaljuk tovább, érdemes elolvasni, átnézni a kutatás tartalomjegyzékét, és a minket érdeklő részeket felhasználni. 

Egy konkrét példa én hogyan tudnám használni matematikából ezt a tanulmánykötetet. 

Vegyük például ezt a százalékos ábrát a könyvből:

Százalékszámítás

pl. középiskolában:
A diagram értelmezése lehetne egyik feladat, aztán megkérdezhetném, hogy a fiatalok hány százaléka nem tud elhelyezkedni fél éven belül. Stb... kérhetném, hogy keressenek a tanulmányokra vonatkozó adatokat, találnak-e összefüggéseket a végzettség és az elhelyezkedés vagy épp munkanélküliség vonatkozásában. 

Míg a feladatot végzik, rájönnek, hogy nem is olyan könnyű a fiatalok elhelyezkedése, egy kicsit előbbre látnak az egész társadalom vonatkozásában, mint a szűk környezetük, és lehet elgondolkodnak több dolgon, vagy beszélgetnek otthon, vagy a barátokkal a témáról. S rájönnek, lehet sokkal tudatosabban...közben pedig "csak" egy matekpéldát adtunk nekik az ÉLET-ből. 

Minden pedagógusnak a figyelmébe ajánlom, böngésszék ezt a kötetet, elég meglepő dolgok is olvashatók benne. 

A kutatást a Kutatópont végezte. A kutatással kapcsolatos további információk: 
http://kutatopont.hu/szolgaltatasok/tarsadalomkutatas/