Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zoom - a sokszereplős videokonferencia egyik lehetősége

2020.03.20

Kezdem azzal, hogy kiborított a barátnőm. Nem azért mert nem tudta, hanem mert elfelejtette. S rájöttem, ha ő elfelejt dolgokat, akkor aki kezdi, annak milyen nehéz lehet. Tehát akkor lépésről lépésre a Zoom.us

Kattintsunk a következő linkre: https://zoom.us/

Ha még nem regisztráltunk - Jobb felső sarokban a Sign Up, Its Free

Regisztrációs űrlap kitöltése saját email címünkkel értelemszerűen. 

Ezután a levelezésünkbe be kell menni, kapunk a Zoom.us-tól levelet, amiben van egy kék gomb ACTIVATE felirattal. Megnyílik a Zoom.us ablaka, itt a kék Confirm gomb. Ellenőriztek bennünket, s már be is léphetünk. Eztán csak a Sign In - Belépés gombot kell választanunk a belépéshez bárhol, és megadni az adatainkat. 

Majd a jobb felső sarokban a HOST A MEETING feliratra kattintva eldönthetjük, hogy szeretnénk-e videóval az órát vagy sem. 

hostameeting.png

Én videóval kezdek minden napomat, szeretek kereteket adni a napnak, a megszokás nagy úr, jó, ha a diákok látnak rendszeresen, s kicsit beszélgetünk, majd elkezdem a magyarázatot. Megtehetném video nélkül is, nálam a fiúk úgy szoktak jelentkezni...(gyanús, hogy nincsenek-e pizsiben, de állítólag nincs webkamerájuk.)  Illetve csak a képernyőm megosztásával is. Én laptopról használom, így kényelmes, de a telefonomon is fent van az applikáció, azaz mobil akár android, akár almás bármi jöhet. 

Ekkor megnyitja a termet nekünk, ahol együtt tudunk dolgozni. Ehhez el kell indítani az állományt, (amit először telepít a gépre, de utána csak a Zoom megnyitását választjuk)

zoomexe.png

Eztán megnyitja a videócsatornát, a hangot elfogadjuk nekem a beépített hanggal, de előtte tesztelni is lehet mikrofont és a hangot, majd "meginvitáljuk", meghívjuk a résztevőket. Az Invite gomb segítségével. A hangot és a videót, hogy látható legyen-e az előtte lévő gombokkal bármikor lehet szabályozni. 

invite.png

Én itt az URL kimásolását szoktam választani, mert Zárt Facebook csoportban kezdünk beszélgetni, és oda teszem a linket, így egyszerűbb sok diákot meghívni. De lehet emailben is küldeni a linket, amin hozzá tudnak kapcsolódnia beszélgetéshez, órához.

copyurl.png

A Copy URL (Link másolása) a vágólapra történik, azaz "félretesszük". Majd megkeressük azt a helyet, ahol látni fogják a diákjaink. Ez lehet a FB messenger vagy email, vagy bármilyen osztálymenedzsment rendszer...Nekem egy zárt FB csoport, ahogy említettem, mert itt rendszeresen találkozunk 8.30-kor, és kezdődhet a kontakt óra. Keretet ad a napunknak, mindenki felkel,  megmosakszik, felöltözik, s "elmegy a munkahelyére". Fontos, hiszen mindenki, akár én is hajlamos lennék ezt ágyból intézni, kikapcsolt kamerával, mindezt tudnám telefonnal is. De sokkal jobb érzés, hogy strukturáltak vagyunk, és ha hosszú távon ez így fog tartani, akkor pedig pláne, fontosak a szokások. Nekünk ugyanaz, mint korábban az iskolában. Az órarendünkhöz igazodva. 

A diákok tehát a bemásolt linkre kattintva tudnak csatlakozni az indított "ROOM"-hoz. Egyedül is kipróbálhatjuk - a 4. pontnál, ha nem teljes képernyőn nézzük, a More (Több) gombnál érünk el még funkciókat. 

more.png

MUTE (némítás) - lenémítani a mikrofont. Pl. bejön a gyermekünk, vagy a férjünk és kérdezni szeretne valamit. Azt nem baj, ha nem hallják a diákok. A VIDEO jel is lehet áthúzva, azaz a diákok nem látnak engem. A meghívott diákoknak először ki van kapcsolva a kamerája, és ha akarják bekapcsolják. Hívjuk fel a diákok figyelmét, hogy nem mindegy, milyen környezet látható a háttérben. 

INVITE - itt hívhatunk be további diákokat a beszélgetésbe vagy a tanórába, ezt már mutattam. 

MANAGE PARTICIPANTS- A résztvevők listája, és látható, kinek van mikrofonja, kinek nincs

SHARE SCREEN - képernyő megosztás - azaz a diákok azt látják, amit én mutatok. erre mindig figyeljük. Ha FB csoport és kivetítjük, előtte győződjünk meg róla, hogy a magánüzeneteink ne látszódjanak. 

REACTION- Visszajelzések

Illetve a MORE alatt még adott a felvétel készítésének lehetősége. Azt mindig csak a csoport, a szoba nyitója tudja megtenni, a másik félnek engedélyt kell kérnie, hogy felveheti-e pl. a magyarázatot. 

Illetve a vezérlés átadása a REMOTE CONTROLL is itt található, azaz át tudom adni, illetve venni a vezérlést. Így tudjuk segíteni egymást. Informatikusoknál ez nagyon hasznos, hiszen ha nem találunk valamit, akkor a másik vezérlését átvéve tud segíteni a másik, akár hibát is lehet így javítani nagyobb távolságról is. 

CHAT- nálam is van olyan diák, akinek nincs mikrofonja, mert asztali gépnél van, de azt hallja amit én beszélek, így a chaten tud válaszolni. A puding próbája az evés...javaslom először egyedül, aztán pár diákkal, és kezdhető élesben. Mindenkinek, könnyű nagyon a használata! Kattints a képre! 

zoom.jpg

Egyéni felvétellel, akár magyarázó videót is készíthetünk a diákok részvétele nélkül. Én minden tanítási nap használom, nekem fontos a személyesség, hogy "találkozzak" a diákokkal, s tudjam, minden rendben van velük, a tananyagon túl is.