Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


QR kód készítése

2019.04.17

A QR kódok esetében, többféle szerkesztőt is használhatunk, az általam javasolt QR kód Monkey azért kényelmes, mert nem igényel regisztrációt, nem kell érte fizetni, és online használható bármilyen számítógépen. Természetesen létezik egyéb más szerkesztő is, azokat is lehet használni, de én szeretem a gyors és hatékony dolgokat. Az iskolai felhasználásnál ugyanis nem mindegy az idő, mennyit töltünk felkészüléssel. Így most ennek a szerkesztőnek a felületét mutatom be. 

qrkodmonkey00.png

A képre kattintva elérhetjük az oldalt, és a cikkel párhuzamosan kipróbálhatjuk azt. 

QR kódot először egy weboldalnak szeretnénk készíteni. Legyen ez például a kompetenciamérés feladatsorai javítókulcsokkal együtt, ezt szeretnénk elérhetővé tenni, hogy mindenki gyorsan és ügyesen idetaláljon, anélkül, hogy bonyolult webcímet kelljen beírnia. 

URL: https://www.oktatas.hu/kozneveles/meresek/kompetenciameres/feladatsorok

Itt a cikkben ez persze könnyen lekattintható, de ha most kollégákat egy konferencián ide szeretnénk irányítani a saját eszközükön, akkor egyszerűbb egy QR kódot beolvastatni velük, mert akkor elgépelés nélkül is könnyedén idejuthatnak, és a saját mobiltelefonjukon nézhetik, amiről beszélünk. :) 

Hogy készül a QR kód... AZ URL menüponton ki kell törölni a webcímet, és ide ennek a helyére kell illeszteni a saját kódunkat. 

qrkodmonkey01.png

Tehát teljesen vissza kell törölni, üressé tenni a sort! Ne begépeljük, hanem mindig vágóasztalon keresztül hozzuk az általunk látott weboldalról.

Ha nem így tesszük, akkor előfordulhat hogy bent marad valami, ami elrontja a kódunkat...sok rossz kódot láttam, általában ez volt a gondjuk, hogy bent maradt a https, közben pedig sima http protokollos volt az oldal. Érdemes hát ezt a módszert választani. 

qrkodmonkey02.png

Eztán már csak a zöld gombot kell megnyomni, hogy az oldalon lévő kód megváltozzon, elkészüljön a saját QR kódunk, ami az általunk kiválasztott oldalra mutat. A kész kódot pedig - (ha nagy méretű nyomtatás, pl. roll upra, akkor a csúszkát a legjobb felbontásig fel kell húzni!) - már csak le kell tölteni a kék download gomb segítségével. 

qrkodmonkey03.png

A QR kód PNG állományként mentődik, ami nekünk tökéletes, de lehetőség van más kiterjesztésekre is. Ne felejtsük, minél több kattintás, annál több időnk megy el...tehát itt készen is vagyunk. 

Gyakorlati javaslat, hogy a letöltött QR kódot azonnal nevezzük át, hogy amikor rengeteg QR kódunk lesz letöltve meg tudjuk különböztetni azokat ránézésre. Ezt egészen addig célszerű így tennünk, amíg a szemünk nem alakul át QR kód olvasóvá. :P

qrkodmonkey05.png

Ugyehogy? 

----- 

Tehát pár kattintással készen is vagyunk a weboldalunk QR kódosításával. Azonban adódnak olyan helyzetek, amikor meg akarjuk mutatni...vagy csak a saját szórakoztatásunkra húznánk kicsit az időt...ekkor jöhet a QR kód Monkey-nak a többi lehetősége...

Színek

Most agyonvariálva, hogy lássátok, mi mit jelent -

Single Color - egyszínű. de lehet pl. kék, illetve a teljes színskála bármely színe. 

Color Gradient  - színátmenetes - ami lehet linear (fentről lefelé) vagy gradial (bentről kifelé) 

A Custom Eye Color jelölőnégyzet bekapcsolásával pedig újabb sort kapunk, ahol a QR kód "szemeit" színezhetjük, a keretet és a benne lévő négyzeteket külön-külön.Itt most pirosra és zöldre állítottam. 

qrkodmonkey06.png

De ha megnyomod a Copy Foreground -ot akkor áthozza a QR kód többi részének színeit, kevésbé "csicsás" lesz a kódunk. az oda vissza nyilak értelemszerűen felcserélik a színeket. Így így nézhet ki a kód az előző alapokkal...

 qrkodmonkey07.png

Természetesen ezek a kódok is ugyanarra a weboldalra mutatnak, de sikerült plusz 10 percet eltöltenünk a felkészülési időnkhöz. Szóval mindig gondoljuk át, hogy megéri-e. Ezt az időt magunkkal törődve, illetve a családunkkal is tölthetjük. ;) Persze ha még van szabad kapacitásunk, s még mindig nem szeretnék mosogatni, akkor tehetünk fel logot is a QR kódunkra...

qrkodmonkey08.png

Saját képet is tehetünk fel, de, NAGYON pici lesz, hiszen a QR kódunk közepébe kerül. A lényeg tehát, hogy 2 MB-nál kisebb méretű állomány PNG, JPG, GIF vagy SVG kitejesztésű legyen. No és a színvilág, ugye milyen ronda ez a többi színtől elütő narancssárga? :( 

S ha még mindig szeretnénk, valami mást, valami újat...akkor a Customize Design jön...s ezen már magyarázni sincs mit, hisz annyira egyértelmű...

qrkodmonkey09.png

Egyvalamit ne felejtsünk csak, minden változtatás után aktív a Zöld gomb a "Create QR Code", ezt megnyomva láthatjuk a változást. S csak a végső verziót töltsük le, különben bele fogunk keveredni, hogy mit is szeretnénk...

Nagyon fontos! QR kódot, ami weboldalra mutat felesleges diákjainknak a levélben küldeni, akkor egyszerűbb a linket elküldeni, mert az emailt látjuk, de egy másik eszköz kell hozzá, amivel beolvassuk! A linket pedig egyből lekattinthatják. 

Az URL-en túl tud egy csomó mindent QR kódosítani a weboldal...

qrkodmonkey10.png

A TEXT - azért is jó, mert net nélkül is működik...tehát táborban egy fára feltéve a diák be tudja olvasni a tartalmát. Mely lehet pl. "Menj a tábor büféjébe és szavald el a Mama című verset, ekkor adja oda a büfésnéni a következő utasítást, hogy megtaláld a kincset!" 

De névjegykártya adatainkat is kitehetjük QR kódba, hogy bárki a telefonjába mentve tudja elérhetőségeinket! Tudjátok, a felhasználásnak, csak a képzeletetek szab határt!