Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


QR kódok és felhasználásuk

2019.04.16

A QR kódokat a pedagógiában nagyon sokféleképpen felhasználhatjuk, hiszen egy adattárolási rendszerről van szó. Mielőtt azonban elmerülnénk az informatikai nyelvezetben, szeretném leszögezni, hogy ennek a cikknek a célja, hogy megismerkedhessünk az alapokkal, és egy rálátásunk legyen a QR kódok világára. 

A QR kódok hasonlóak a vonalkódokhoz, azokat beolvasva többletinformációhoz jutunk egy tömörített képi megjelenítési forma segítségével. 

A Q - quick, azaz gyors, az R betű pedig a response, azaz válasz szónak a rövidítése. A vonalkódokhoz képest több adatot tud tárolni a kétdimenziós megjelenítési forma miatt. Van egy szabvány formája, aki informatikai részleteket szeretne részletesebben megismerni, kattintson a képre. 

qr2.jpg

Nekünk elég annyi, hogy ha kinyomtatjuk, nem szabad szorosan a QR kód fekete része mellett vágni, mert a beolvasáshoz hozzátartozik egy "fehér" vagy háttérszínű keret, anélkül nem tudja értelmezni. 

Mielőtt rátérünk mikor nyomtatunk és miért, nézzük meg, hogy mit érdemes QR kóddal letárolni. 

Ha valaki használja a Learningapps.org applikációit, akkor tudja, hogy minden feladat mellett automatikusan megjelenik a legenerált QR kód. Azaz a bonyolult URL, azaz webcímek helyett egy képet lehet mobileszközzel beolvasni, és máris ott vagyunk az adott feladatnál. 

A QR kódokkal találkozhattunk már csekkeken, hiszen azokat is be lehet már fizetni QR kódok segítségével, vagy ha ismeri valaki az 5perc angol újságot ott is találhatunk az újság cikkeihez tartozó hanganyagra vivő kódot. 

Ha pedig valaki szeret túrázni, akkor tudja, hogy a Kék Túra oszlopain is ott vannak a QR kódok, melyek elvezetnek az adott térséget bemutató weboldalhoz, de akár névjegykártyán is találkozhattunk már QR kóddal. 

A QR kód készítéséhez én a QR kód Monkey programját szoktam tanítani, mert ingyenes, online és regisztráció nélkül tudunk vele QR kódot készíteni. 

Web: https://www.qrcode-monkey.com/

A készítésról majd legközelebb írok, de akár önállóan is fel lehet fedezni a linkre kattintva, hiszen igazán könnyű a használata. 

Már ez az alkalmazás is kínál új grafikai lehetőségeket, de a marketinges felhasználáshoz más programokat is tudok javasolni. A debreceni Agóra logóját felhasználva a következő QR kódot nyertük a Visualead segítségével - a képre kattintva juthatunk a szerkesztő oldalára. 

agora01.png

Erről is írok majd egy rövig felhasználást képekkel, hátha segít néhány kollégának, aki nem tud angolul. 

A QR kódok használata, tehát kiterjesztési lehetőség, kincskereső játékokhoz a tanteremhez, az iskolában, a projekthéthez, vagy virtuális plakátokhoz, ahol szeretnénk többletinformációt elhelyezni, videót, térképet, hanganyagot, feladatot, stb...csak a képzeletünk szab határt. 

Nemsokára elterjed a fizetéseknél Magyarországon is. Kínában már szinte mindenhol használják a mobiltelefonokat a fizetésnél (wechat, vagy alipay) ...s ez bizony átvette a bankkártyák szerepét...nézzük nálunk mikor fog megvalósulni. :D

A cikk, amely előrevetíti ennek a technológiának a használatát: 

https://piacesprofit.hu/gazdasag/kisvallalkozasoknak-is-vonzo-lehet-a-qr-kodos-fizetes/

Addig is használjuk a kódokat kreatívan, igényeink szerint...s ritkán nyomtassuk őket, annak mindig oka legyen, hiszen elég kivetíteni a táblára, s onnan is szépen be tudják olvasni a diákok a tabletjeikkel, mobiltelefonukkal, és egyszerre ott tartanak, ahol mi szeretnénk...

45500572_10213559870540290_2513209244354871296_n.jpg