Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tartalom interaktív táblára

Cikkek

Interaktív szövegek az interaktív táblán

2012.02.01

Az elmúlt időszakban több tanfolyamot is tartottam Zalaegerszegen, ahol megígértem az egyik intézményben, hogy írok a szövegekről, hogy azokat hogyan lehet ügyesen kezelni interaktív táblán, hogy a felkészülési idő ne legyen túl hosszú. Így most a lyukas szövegekről, a szétszórt mondatokról és más hasonló érdekességekről fogok írni, melyet több tantárgyon belül is tudunk használni.   

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tartalom interaktív táblára | Hozzászólások: 0

Játékos feladatok interaktív táblához

2011.12.19

Harminc éve dolgozom tanítóként, jelenleg első osztályosaim vannak.
Interaktív táblával 4-5 évvel ezelőtt találkoztam először személyesen, amikor iskolánk részt vett a HEFOP 3.1.3. pályázatban. Én egy Mimio eszközt kaptam, ami a sima fehér táblára rögzítve teszi aktívvá a felületet. Továbbképzésen nem volt lehetőségem részt venni, így saját magam kezdtem ismerkedni a tábla szoftverével. Nem kevés idő ráfordításával készültek az első feladatok, kárpótolt viszont az a sok csillogó szempár, amit az új eszköz használata, az újfajta tanulási mód eredményezett!

(A Kisgyermek című folyóirat 2011. V. évfolyam 2. számában megjelent cikk rövidített változata.)

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tartalom interaktív táblára | Hozzászólások: 0

Interaktív szorzás stratégiai játékkal

2011.11.27

A szorzás gyakorloltatása mindig nehéz dolog. Főleg, hogy egy idő után unalmassá válik. Most találtam egy táblás játékot, melyben a számítógép ellen kell játszani, kitalálni a lehetőségek közül azt a stratégiát, mellyel legyőzhető a gép, s hozzá jól kell tudni a szorzótáblát.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tartalom interaktív táblára | Hozzászólások: 0

Interaktív számológép - ki tudod számolni?

2011.10.17

 Matematika szakos tanárok kedvence lesz ez a kis játék, ami egy számológép, csak éppen eltört. Nem fizikálisan, csak hiányoznak róla gombok. Vannak viszont helyette eredmények. Szám szerint nyolc darab. S hozzá 4 perc, mely alatt a meglévő gombok segítségével meg kell oldanod az eredményeket, azaz a kalkulátoron az adott szám legyen olvasható. Kombinációs készség, kreativitás, matematikai műveletek alapos ismerete, ez mind szükséges hozzá. No és 4 perc. Szóval a tanórán sem vesz el túl sok időt. Mérete alapján interaktív táblán is játszható. Akár úgy is, hogy az jöhet ki, aki valamelyik eredményt tudja. 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tartalom interaktív táblára | Hozzászólások: 0

Interaktív vonatközlekedés Magyarországon

2011.09.07

A Google Maps nyílt API - ja alkalmas arra, hogy bárki bármilyen adatbázist illesszen fölé. Könnyű tehát mashup oldalakat készíteni segítségével. (A mashup amikor több létező szolgáltatást úgy építenek össze, hogy nincs plusz szolgáltatás.) Nagyon tetszik a legújabb magyar ilyen oldal, amikor a térképet a MÁV adatbázisával hangolták össze, s lehet látni, merre járnak éppen a vonatok, melyik késik, melyik nem.

Persze, hogy tetszik valami, az nem jelenti azt, hogy ez jól használható az oktatásban, nézzük mit lehet egy ilyen weboldallal kezdeni. 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tartalom interaktív táblára | Hozzászólások: 0

Matematika feladatok, munkalapok

2011.08.25

Meséltem már a "vérszememről", ugye? (ha nem emlékszel ide kattints!) Akkor most folytatnám egy újabb darabbal. Amikor már megtanítottunk valamit, akkor sok feladatot szeretnénk adni, vagy éppen megnézni a diákok egyéni tudását, ilyenkor hasznos a feladatlap. Sokan esküsznek rá, hogy ez a leghatékonyabb módszer, a sok munkalap. Mindenkinek szíve-joga miben hisz. Mindenesetre a bemutatandó oldal készítői, fejlesztői a munkalapok generálásában. S ez nekünk jó. :) Mert ismét csak megkönnyíti a munkánkat.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tartalom interaktív táblára | Hozzászólások: 3

Szójátékok - interaktív angol

2011.07.09

Kedvelem a szójátékokat. Hasznosak, segít a szókincsünket aktivizálni, egy-egy témában az esetleg passzív szókincsbe csúszó aktív szavainkat újra tudja aktivizálni. Ha pedig mindezt idegen nyelven játszuk, akkor pedig a nyelvtanulásunkat könnyíti meg, méghozzá játszva. Talán ezért is kedvelem nagyon a WordGames interaktív szójátékait. 

 

wg.jpg

 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tartalom interaktív táblára | Hozzászólások: 2

Kép keresése kép alapján

2011.06.18

Talán emlékeztek egy régebbi bejegyzésünkre, ahol egy manipulált kép alapján kellett kitalálni az eredeti festmény alkotóját és címét. Nem volt egyszerű a feladat. Ekkor egy interaktív tábla könyvet ajánlottunk fel jutalomnak. Ilyen játékot többet nem játszunk, mert most már túl könnyű lenne a feladat. Ugyanis a Google képkeresésnél most már lehetőségünk van a képek alapján képek keresésre. Kipróbáltuk, s most be is mutatjuk nektek, hogy könnyítheti meg a munkátokat, a tanórákra, versenyekre való felkészülés során. 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tartalom interaktív táblára | Hozzászólások: 0

Interaktív játékok a tanulás támogatásához - Zondle

2011.05.29

Végre. Ugyan még csak béta verzióban fut, de megjelent az a játék generátor oldal, amely minden interakcióban és a játék erejében hívő pedagógus vágya. Szóval van valami, amit szeretnénk megtanítani. A szorzótábla kórusoló ismétlése elég hosszú idő, s nem mindenkinek ugyanaz a rész esik ki, hiányzott éppen, vagy egyszerűen, nem megy valami a fejébe. De lehet épp az európai fővárosokkal van gond, s szeretnénk azokat MEGTANÍTANI. Szóval kell egy - vagy több játék ugyanarra a megtanulandó dologra. Illetve egy olyan oldal, ahol ilyen játékokat az igényeimnek megfelelően összegyűjthetek. Hát most van: Zondle-nak hívják. 

 

Zondle interaktív játékok oktatáshoz

 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tartalom interaktív táblára | Hozzászólások: 1

Interaktív időjárás - Weather Spark

2011.05.05

Még ugyan csak béta verzióban létező, de nagyon jól elkészített sok beállítási lehetőséggel rendelkező időjárási adatokra épülő interaktív oldal a Weather Spark. 

 

ws.jpg

 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Tartalom interaktív táblára | Hozzászólások: 0