Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Google Doodle tanórai felhasználása

2012.12.20

Biztosan senkinek nem kell bemutatni a Google keresőjét. A nyitóoldalon rendszeresen átalakul a Google logója az éppen aktuális évfordulónak megfelelően kreatívan átalakítva. Ez a Google Doodle. A mai napon a Grimm mesék 200 éves évfordulójának megfelelően került fel egy animáció, amelyik lapozható formában a Piroska és a farkas meséjét illusztrálja. 

Piroska és a farkas - Google Doodle

 A mese fázisképeinek a felhasználásával könnyen tudunk interaktív táblás órát készíteni. Egyrészt a lejátszással alsóban mesemondás, a diákok kiállnak, van narrátor, van Piroska, farkas, nagymama, vadász...szóval teljes szereposztás, és a képek segítségével elmesélik a mesét, szabadon. 

Vagy felsőben, középiskolában nyelvórán a tanult idegen nyelven mondhatják a mesét a diákok. 

Ugyanakkor a fázisképek segítségével lehet a múltidőt és a jövő időt is gyakorolni. 

Pl. emeljük ki ezt a fázist: 

 

Google Doodle

Mi történik, mi történt előtte, mi történik utána...

Vagy akár a fázisképeket táblaszoftverbe másolva a diákoknak kell rendet tenni az eseményeket időrendi sorrendbe állítani. 

Azért szeretem a Google Doodle-t, mert nem csak egy napig tart, hanem a Google ezeket az alkotásokat összegyűjti egy oldalára, így bármikor előkereshetők akár a hazai vonatkozású átalakított logók is. 

Például december 16-án Kodály Zoltán születésének 130. évfordulájára emlékeztek...

 

 

Kodály Zoltán Google Doodle

De nemcsak statikus képeket találhatunk, hanem meg is mozdulhatnak a logók. Ilyen a Piroska meséje is, de akár lehet szimuláció, ahol a mi interaktivitásunkra van szükség. Ilyen például Robert Mong emlékezetére készített szimuláció, ahol saját dalt komponálhatunk, amit fel is vehetünk, és visszajátszhatunk. 

 

Google Doodle interaktív táblán

http://www.google.com/doodles/robert-moogs-78th-birthday

Szóval a lehetőség adott ezeknek a logóknak a felhasználására, kicsit érdemes velük megismerkedni... persze akár rajz és képzőművészet órán is előkerülhetnek maguk a logók, a szimbolika, a kreativitás, és más hasonló témaköröknél...

A Doodle gyűjtemény itt található és kereshető évre, de kulcsszóra is, elég jól címkézett: http://www.google.com/doodles/finder/2012/All%20doodles

Jó szórakozást mindenkinek!