Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Interaktív játékok a tanulás támogatásához - Zondle

2011.05.29

Végre. Ugyan még csak béta verzióban fut, de megjelent az a játék generátor oldal, amely minden interakcióban és a játék erejében hívő pedagógus vágya. Szóval van valami, amit szeretnénk megtanítani. A szorzótábla kórusoló ismétlése elég hosszú idő, s nem mindenkinek ugyanaz a rész esik ki, hiányzott éppen, vagy egyszerűen, nem megy valami a fejébe. De lehet épp az európai fővárosokkal van gond, s szeretnénk azokat MEGTANÍTANI. Szóval kell egy - vagy több játék ugyanarra a megtanulandó dologra. Illetve egy olyan oldal, ahol ilyen játékokat az igényeimnek megfelelően összegyűjthetek. Hát most van: Zondle-nak hívják. 

Zondle interaktív játékok oktatáshoz

Az eléréséhez kattints a fenti képre. Az oldal olyan összetett, hogy nyilván minden lehetőségről nem tudok itt részletesen írni. De a lényeget megpróbálom, s ha valaki kedvet kap, a további lépésekhez akár emailben, akár ha végzett interaktív táblás tanfolyamot, akkor itt a csoportban, ha nem, akár a Facebook felületén felteheti a kérdéseit. Nézzük mit tud az oldal: 

zondle02.jpg

 Tudunk témák között válogatni...

zondle03.jpg

Tudunk játéktípust választani, nem mindenki ugyanazt szereti... 

zondle04.jpg

S végül a kiválasztott játékunkkal tudunk játszani. S természetesen a játék közben tanulni, mert hiszen arról szól a dolog, hogy tanuljunk meg valamit.

Játszunk kettőt, s érteni fogja mindenki mi a jó benne. Mindkét játék az európai fővárosokról szól. Első:

 

 

Második:

Ha már játszottál és érted, akkor van lehetőséged regisztrálni, az oldal azt hirdeti magáról, hogy mindig ingyenes marad. Kattints a gombra a weboldalon:

zondle05.jpg

Ha ez megvolt, akkor kapsz egy űrlapot, amit értelemszerűen ki kell tölteni. Pl. 

zondle08.jpg

Az emlékeztető kérdés során természetesen a szomszéd kutyáját meg kell nevezni, ha ezt a kérdést teszed fel te is, de természetesen sokkal hasznosabb, ha a kérdés saját és egyedi teljesen. (Jah és a kérdésemet azóta átírtam, mert a szomszédunknak nincs kutyája. )

Ha beregisztráltál, akkor a search - keresés résznél egy témaköri címkefelhőt találhatsz. 

zondle09.jpg

Kicsit még furcsán működik, de az a szűkítési feltételek lehetősége miatt van. Pl. kiválasztom a matematika témakört, ekkor pirossá válik, s bekerül az alsó részbe. Választhatnék még mást, írhatnék kulcsszavakat, de kiindulásnak elég a tantárgy.  Ezután a Go gombot kell megnyomnod. 

zondle10.jpg

Matematikából 337 témakör van már fent az oldalon, s mindegyikhez többféle játéktípust tudunk választani.  

 

zondle11.jpg

Ha megvan a játék, kiválaszthatjuk a típusát, pl. a korábban játszott gyámántos, vagy ejtőernyős játékot játszathatjuk. Ha pedig olyant találtunk, amelyiket az osztályunkkal szívesen játszatunk, könnyen beilleszthetjük egy weboldalba a kódját, mint ahogy én ebbe a weboldalba tettem. Ez lehet blog, vagy bármi, a lényeg a jól struktruáltság, hogy könnyen odataláljunk órán a diákokkal. 

Íme egy játék, amit matematikára választottam a 11-es szorzótábla gyakorlása...

 A játék beillesztése az úgynevezett  EMBED tag segítségével történik (de megosztható twitteren, Facebookon, sb.)

 

zondle_embedded.jpg

Javaslom: az első és másodiknál hagyjátok a játékot, és az ingyenességet. 

 

zondle12.jpg

A harmadik esetében először válasszátok ki akár a csúszka segítségével a méretet. Itt az eoldalnál a 400-as méret a megfelelő (így férünk bele a kereteinkbe), de külön oldalra téve nagyobb is lehet. Főleg, ha interaktív táblán szeretnétek játszatni, s nem otthoni gyakorlásra szánjátok, mert csak nagyban látják jól a diákok ahátsó sorokból!  

Ha kész, akkor kijelölni a legenerált kódot és kitéve vágóasztalra bármilyen HTML kódba beillezsthető. A futtatáshoz is kell az internet, hiszen a bemutatott weboldalt hívja meg.  

zondle13.jpg 

De nemcsak keresni lehet játékot, játszani vele, szerkeszteni, megosztani másokkal, hanem készíteni is!   

zondle14.jpg

Ehhez nem kell mást tenned, csak megnyomni a Create gombot, s ismerni további lehetőségeidet.  

zondle15.jpg

De az, hogy hogyan készítünk saját játékot az már haladó ismeret, ezért ide csak egy angol nyelvű videót teszünk be...kezdetnek ennyi is elég, így is sok lehetőséget láthat meg benne bármilyen szakos tanár, ahol megtalunandó információk vannak.  

 


 

Jó szórakozást, s ha úgy gondoljátok készítettetek valami jól használható játékot feltétlen osszátok meg velünk! Köszönjük előre is! 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Kipróbáltam

(Ez nagyon jó, 2011.06.25 15:28)

Nagyon jó dolgokat találtam rajta, de térkép kellene, hogy visszataláljak később egy-egy hasznos játékhoz. :(