Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Interaktív szorzás stratégiai játékkal

2011.11.27

A szorzás gyakorloltatása mindig nehéz dolog. Főleg, hogy egy idő után unalmassá válik. Most találtam egy táblás játékot, melyben a számítógép ellen kell játszani, kitalálni a lehetőségek közül azt a stratégiát, mellyel legyőzhető a gép, s hozzá jól kell tudni a szorzótáblát.

 Lehet győzni...

Kezdem azzal, hogy a gép legyőzhető. Tehát lehet sikerélménye a diákoknak egy jó taktikával!

Tábla, rajta számok egytől max 89-ig

A számítógép adja, hogy melyik számmal kell szoroznunk, mi a felső kis sárga nyilat mozgathatjuk, amit piros nyíllal jelöltem az ábrán. Ha 7-est ad, s mi hetestr választunk, akkor a kettő szorzatát, azaz a 49-es mezőt zöldre színezi. Eztán a számítógép jön, ő lilára stínezi a kiválasztott szorzatokat. Már színezett pályát nem lehet elfoglalni. A lényeg, hogy folyamatában négy azonos színű mezővel rendelkezzen az ábra, aki ezt az állípotot eléri, ő győz. 

Egymás után a lépések

Itt most a 4x2-es azaz 8-as mezőt takarta le a számítógép lilára, eztán újra mi jövünk. Egyszerre szükséges építkezni és akadályozni az építkezését a számítógépnek. 

Stratégia - szorzótábla esetén

Szerencsénkre, újra az 1-es tényezőt kaptuk, így kiválaszthatjuk a 3-as számot, s máris a harmadik oszlopban függőlegesen megvan a négy azonos színű zöld mező. 

Szóval a játék jól játszható, gondolkodni kell hozzá, stratégiát építeni, s mindemellett a szorzótáblát is jól kell ismerni. 

A játék linkje: http://www.primarygames.com/math/multiplication/index.htm

Mindnekinek jó szórakozást kívánok!