Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép keresése kép alapján

2011.06.18

Talán emlékeztek egy régebbi bejegyzésünkre, ahol egy manipulált kép alapján kellett kitalálni az eredeti festmény alkotóját és címét. Nem volt egyszerű a feladat. Ekkor egy interaktív tábla könyvet ajánlottunk fel jutalomnak. Ilyen játékot többet nem játszunk, mert most már túl könnyű lenne a feladat. Ugyanis a Google képkeresésnél most már lehetőségünk van a képek alapján képek keresésre. Kipróbáltuk, s most be is mutatjuk nektek, hogy könnyítheti meg a munkátokat, a tanórákra, versenyekre való felkészülés során. 

 

 Tehát a Google képkeresésénél indulhatunk. 

kep01.jpg

Ide egy sima húzással is illeszthetjük a a képet: 

kep02.jpg

De fel is tölthetjük azt a gépünkről: 

kep03.jpg

Illetve, ha az interneten találjuk a képet, emlyről szeretnénk többet megtudni, akkor az ismert URL-t is beilleszthetjük. 

kep04.jpg

További részletek és a képek forrása: http://www.google.com/insidesearch/searchbyimage.html

Ha gyakran használjuk ezt a fajta keresést, hogy kép alapján szeretnénk képet keresni, akkor érdemes letölteni azt a kiegészítőt, melyet a Chrome, illetve a Firefox böngészőknél használhatunk. Ez egy ingyenes kiegészítő, melynek segítségével bármely képen jobb klikkel kattintva elindítja a kép alapjáni képkeresést a böngészőnkben. A képre kattintva elérhetjük ezt a kiegészítőt a Chrome böngészőhöz, vagy erről a linkről: https://chrome.google.com/webstore/developer/detail/dajedkncpodkggklbegccjpmnglmnflm# 

kep05.jpg

Ennyit az alapinformációkról, nézzük most a gyakorlatban. A képkeresésnél keressük meg a fényképező ikont.

kep06.jpg
Ekkor eldönthetjük, hogy URL vagy feltöltés alapján keresünk.

kep07.jpg

Először egy saját kis méretű fotó alapján teszteltem, amit a twitternél is használok. 

kep08.jpg

Megtalálta a twitteren ezeket a képeket, nem mindent, de kezdetnek elégedett voltam...persze azt is megtudhattam, ha szakállt növesztenék, akár John Lennonra is hasonlíthatnék...bár azt hiszem, ezt mégis kihagyom. :)

kep09.jpg

Aztán előkerestem azt a képet, melyet anno feladványként adtunk fel korábbi cikkünkben. Ez volt az: 

kep10.jpg

Mivel telepítettem a kiegészítőt, így a cikkben, ahol található volt ez a kép eredetileg, jobb egérrel kattintva elértem a megfelelő gyorsmenüt. Így nem kellett URL-t másolgatni, elég volt egy kattintás, hogy a megfelelő helyre másolva el is indítsa a keresést a Google képkeresője. Ez a mindennapok során segíti a hatékonyságot. Tehát, ha sokszor használjuk, érdemes ezt a bővítményt telepíteni. (Ha az iskolai gépen is szeretnénk használni, akkor oda is!)

kep11.jpg

Ennyi, egyből fel is ajánlotta, hogy az eredeti kép Whistler's mother keresés során található meg. Szóval angolul egyelőre, de megvan! Így már könnyű, ugye? 

kep12.jpg

Kis képpel működik, internetes képpel működik. Gondoltam, itt az ideje egy nehezebb feladat elé állítanom. Feltöltök egy nagy méretű fotót, ami sehol máshol nem található meg, csak az én gépemen. Ezt anno Bécsben készítettem, s egy híres épület előtti lépcsőnél a teknősbékák által található edények vannek kiemelve rajta, az éppen a lépcsőn pózoló hölggyel együtt. Nézzük mit kezd egy ilyen fotóval a Google képkeresése?

kep12esfel.jpg

Feltöltötte a nagyobb méretű fotót is! S egyből javasolta a szecessziós épületre történő keresést. Tehát a stílust felismerte...

 kep13.jpg

S egyből meg is találta az épületet! Ez egyszerűen működik. :)

 

kep14.jpg

S a hasonló képeknél az egész épület látszódik...semmi John Lennon... Tökéletes. 

 

kep15.jpg

Használja mindenki egészséggel. Pedagógusoknak nagyon jó lehetőség a plagizálások kiszűrésére. Végre egyre nagyobb teret nyer majd a képekre történő hivatkozás is. :)))

Itt a nyár, lehet vele szórakozni...

A keresések amerikai angollal már hangra is működnek! Részletek: http://www.google.com/insidesearch/voicesearch-chrome.html 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.