Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Keresztrejtvény - Hot Potatoes vagy online keresztrejtvény készítése?

2012.08.24

A lábatlani Arany János Általános Iskola tanfolyamán újra felmerült az igény a keresztrejtvény készítésére. Ez mindig dilemma, melyik szerkesztőt mutassam a kollégáknak. A lényeg a HATÉKONYSÁG, az egyszerűség. Nem lehet egy keresztrejtvényt órákig készíteni. Mivel a tanfolyamon nem jut mindenre idő, megígértem a kollégáknak, hogy leírom, már csak azért is, mert ez mindenkinek az érdeklődésére számot tarthat.

Nézzétek milyen szépen van elhelyezve az iskolában az interaktív tábla! Ők már felkészültek az őszre! (Hajrá Ildi!)

Interaktív tábla

 

Térjünk vissza a keresztrejtvény készítéséhez!

Vannak telepítős keresztrejtvény készítők, és vannak olyanok, melyekkel online tudunk keresztrejtvényt készíteni a diákoknak. A fő kérdés, hogy szeretnénk használni? Kinyomtatva csoportmunkában, vagy interaktív táblán? Mindkettőnek vannak előnyei, hátrányai. Ebben a cikkben két keresztrejtvényszerkesztőt mutatok be, hogy segítségükkel, hogy tudunk készíteni könnyen számunkra hasznos keresztrejtvényt. Az egyik a Hot Potatoes, ez magyar nyelvű, de telepíteni kell a gépre, a másik pedig a Crossword Puzzle Games, mely angol nyelvű ugyan, de online elérhető bárhonnan, ahol van internet. 

Telepíthető, magyar nyelvű keresztrejtvényszerkesztő program
Hot Potatoes

 Interaktív keresztrejtvény - Hot Potatoes

Kezdetnek elmegyünk a weboldalra, ami angol nyelvű ugyan, de ettől senki ne ijedjen meg a telepítés során ki lehet majd választani a magyar nyelvű verziót. Letöltés innen: Hot Potatoes

Ezen az oldalon keressük meg a következő szöveget: 

Hot Potatoes 6.3 installer (Hot Potatoes for Windows 98/ME/NT4/2000/XP/Vista, version 6.3.)

Linux és Apple guruknak a Java-s verziót javasoljuk!

Itt le lehet tölteni a 9,10 MB (9 548 350 bájt) -os setup_hotpot_6304.exe elnevezésű állományt, mellyel tudjuk telepíteni a programot! 

A telepítés végén kéri a nevünket, illetve a név megadása után tudjuk kiválasztani, hogy magyar nyelvű legyen a szoftver. A telepítés során angolul beszél hozzánk, de ez ne zavarjon senkit, a végén garantáltan tud magyar nyelvet állítani. 

A "forró krumplik" közül a JCross nevűt válasszuk a keresztrejtvény készítéséhez! 

JCross - keresztrejtvény készítése

Eztán megjelenik a szerkesztő felület. 

Keresztrejtvény szerkesztőfelület

Itt kész keresztrejtvényt vihetsz fel, de lehet azt a verziót is, hogy megadott szavakból készítsen keresztrejtvényt! A szoftver pedig legenerálja a megfelelő formátumot. Arra vigyázzunk, hogy túl kevés szóból nem lehet jól generálni. 

A szavak beírásához az Automata keresztrejtvény-készítő menüpontot kell választani, és már írhatjuk is be a szavainkat! 

Automata keresztrejtvény-készítő

Ha beírtuk a megoldásokat, esetünkben a gyümölcsneveket, akkor utána már csak a meghatározásokat kell felvinni. 

Meghatározások a keresztrejtvényhez

Minden definíciót felviszünk, és utána Fájl menü - Weboldal létrehozása, nevet adunk neki, és kész is az interaktív keresztrejtvényünk. Kattintani tudunk, képünkön a függőleges egyes mezőre, megjelenik a definíció Én találóan a Gyümölcs névvel illettem. : )))

Keresztrejtvény - Hot Potetoes

Begépelhető a megoldás, de a Hint-tel karakterenként súgás is kapható. Ha kész a keresztrejtvény, akkor Check - ellenőrzés

Az exportálás nyomtatáshoz menüponttal pedig elkészíthetjük a nyomtatásra szánt verziót. Ezt, ha interaktív táblán szeretnénk használni, egyszerűen befényképezzük a táblaszoftverbe.

Nagyon őszinte leszek, nekem ez túl sok macera. Jobban kedvelem az online szerkesztőt, mert bárhol elérem és bármelyik táblaszoftverben meg tudom jeleníteni a definíciókkal együtt is. Azért is hasznos, hogy nem kell telepíteni, mert sok iskolában tapasztaljuk, hogy a pedagógusok a saját használatú laptopokon sem rendelkeznek rendszergazdai jogokkal!

Online keresztrejtvény-készítő program
Crossword Puzzle Games

 Crossword keresztrejtvények

Az induláshoz csak ez a link kell, s más vihetjük is fel a maximum 20 szóból álló keresztrejtvényünket. 

http://www.crosswordpuzzlegames.com/create.html

 

Keresztrejtvény definíciói és megoldásai

Most csak négy mintát vittem fel. Ez lett vbelőle, ha megnyomtam a Create My Crossword Puzzle gombot:

 

kesz2.png

Across - vízszintes és a Down  - függőleges

Bármelyik interaktív tábla szoftverének képkivágójával (Ikon általában a fényképezőgép) beilleszthetjük az oldalunkra, látszanak a definíciók, és kész. 

Ugye elmagyaráznom is sokkal könnyebb volt? :) 
Mindenkinek jó szórakozást! Ha másik keresztrejtvénykészítőt használsz szeretettel várjuk a kommentekben, hátha másnak is megtetszik! Köszönjük előre is!