Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lottó, lottószámok, lottósorsolás, statisztika - interaktív táblán

2012.05.30

Az ötöslottó elmúlt időszakában nem volt ötös találat. Így a 3,7 milliárd forintot érő nyertes szelvényről, még az is hallott, aki amúgy nem lottózik. Kézenfekvő volt tehát, hogy az elmúlt hetek matematika szakos tanároknak szóló interaktív táblás tanfolyamon ezt a példát hozzam ismétlő, gyakorló feladatnak. A téma feldolgozása nagyon jól sikerült, így úgy gondolom, megér egy bejegyzést, hátha mások is tudják fel tudják használni. 

 

Lottó nyeremény

 

Kezdjük azzal, hogy ha lottóval kapcsolatos témát tanítunk, jó, ha bevonjuk a diákokat már az első pillanatban. 
Tehát, a "Ma a lottózás matematikáját nézzük meg!" indítás helyett javasoljuk a következők egyikét:
  • "Írjatok öt különböző természetes számot a füzetetekbe! A számokat az 1-től 90-ig lévő intervallumból válasszátok!"
  • "Tudjátok, hogy mennyit lehet nyerni a héten az ötös lottón?"
  • "Képzeljétek, 2011-ben matematikusokból, egyetemi oktatókból és programozókból álló csapat egy amerikai lottójátékon rengeteget nyert!" forrás: http://index.hu/tudomany/2011/08/03/matematikusok_fosztottak_ki_egy_amerikai_lottot/
Az óra indítása természetesen a korosztálynak és az osztálynak megfelelően változhat. Érdemes tisztázni a szabályokat, főleg, ha nem az ötöslottó a téma. 
 
"Az Ötöslottó Magyarország egyik legrégebbi számsorsjátéka, játékszabályai rendkívül egyszerűek: 90 számból 5-öt kell megjelölni

A játékos akkor nyer, ha a kisorsolt 5 szám közül legalább 2-t eltalált egy számmezőben, és akkor ér el telitalálatot, ha az általa megjelölt mind az 5 szám egyezik a kisorsolt nyerőszámokkal. Ez tehát a klasszikus lottó, amit már 1957 óta játszhatunk ebben a formában." Forrás: http://www.szerencsejatek.hu/otoslotto

Ezen az oldalon letölthető formában elérhetjük a korábbi nyertes számokat is! Akár XLS, azaz Excel számára értelmezhető formátumban is. 

De készült a nyertes számok összesítéséről is egy oldal, ahol láthatjuk az egyes számok darabszámát és százalékos előfordulását az összes nyertes szám közt. Itt: http://www.szerencsejatek.hu/szamstatisztika 

Eztán jöhet a Lottógenerátor, ahol kisorsolhatjuk az éppen aktuális "nyerőszámokat", melyeket összehasonlíthatunk az osztály által korábban felírt számokkal. A lottógenerátor magyar nyelvű és egyszerűen működik. Az alábbi képre kattintva érhető el, s mindenféle statisztikát meg lehet vele nézni. 

Lottógenerátor

Ekkor a tanfolyamon lévő kollégák azt a feladatot kapták, hogy írjanak kérdéseket a lottó témaköréből. Nyilván jött a klasszikus, mekkora az esélye, hogy ötös találatod lesz?

De rájöttünk, hogy a lottónak van ára is, így azzal kapcsolatban is kérdezhetünk, valamint az egyes számok statisztikájához kapcsolódóan is. Aztán mekkora az esélye, hogy minden szám páros lesz? Vagy hány szelvényt kell venni, hogy biztosan legyen páros szám a kisorsolt öt szám között, de kérdezhetünk a prímszámokra is. 

Nem fejtem ki bővebben, az ötlet adott, aktualitása bőven van, így már csak ki kell próbálni, a matematikai részét pedig könnyedén mellétehetjük. 

Házi feladatnak adható a Hatos lottó feldolgozása, kérdések feltevése hozzá. Természetesen megoldásokkal együtt.