Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pénz, euro, forint, money - interaktív gazdálkodás

2010.02.21

Pénz - pénz - pénz - nagyon sok embert érdekel, köztünk a diákjainkat is, no de pontosan mit tudnak róla, illetve mit lehet tudni róla? Nyilván a gazdasági válság érintette a közgondolkodást is, sokan elgondolkodtak, hogy a megtakarításaikat, ha vannak, ezentúl milyen formában tárolják.  Azaz a pénz témaköre ismét és folyamatosan szóba kerül diákjaink és családjaik mindennapjaiban is.

Azt gondoljuk, nekünk is érdemes néhány anyagot bemutatni arról, hogyan lehet interaktív táblán bemutatni ezt a szereplőjét a gazdasági életnek.

Nos nem kínálunk teljes megoldásokat, hiszen aki tanítja, az tudja a legjobban, hogy mit érdemes róla tudni a diákoknak, mi inkább csak ötletadás szintjén mutatnánk be, hogy hogyan lehet a témát, interaktív elemekkel, interaktív tábla használatával a diákok elé tárni.

Kedjük az Európai Központi Bank oldalával, a honlap nagyon informatív, magyar nyelven is megtalálhatjuk rajta az anyagokat!

Például  a képre kattintva elérhetjük azt az interaktív biztonsági elemekkel kapcsolatos anyagot, mely interaktív táblán is jól mutat kivetítve, kellően nagy, informatív, s a diákjaink később is elérhetik.

Interaktív pénz - biztonsági elemek az Eurókon.

Fel tudod sorolni melyik az a 16 ország, mely az euró övezethez tartozik?

Jó segítséget adhat a bank euróval foglalkozó magyar nyelvű központi oldala, ahonnan eljuthatunk, térképekig, játékokig, található letölthető flash játék is az oldalukon. Illetve letölthető képek az euró bankjegyeiről, illetve érmeiről, amit a diákok felhasználhatnak a beadandó feladatokhoz!

A bank ezen oldalának linkje:http://www.ecb.int/euro/html/index.hu.html

Kedvenc játékunk, tudod-e egy érme melyik uniós országból származik? Adunk egy könnyűt:

Kép
Ha ez megy, megpróbálkozhatunk nehezebbel is (kattintsunk a képre!): 

Interaktív Európa - honnan van ez a pénz?

Arra vigyázzunk, hogy ez a játék tanórán interaktív táblán egész osztállyal semmiképp nem játszható, mert az érme mintázata a hátsó sorokból biztosan kivehetetlen!

Ha szeretnénk használni, adjunk csoportmunkát, vagy a linkjét adjuk házi megtekintésre, esetleg óracserével menjünk be informatika terembe.

A Magyar Nemzeti Bank a forint.hu oldal működtetése mellett indított egy játékot Monetary néven, sajnos csak regisztrált felhasználók játszhatják.

Kép

Tudtad, hogy a játékról folyamatosan olvashatunk a Sulinet portálon is: http://www.sulinet.hu/monetary link alatt?

Ha középiskolában szeretne a pedagógus a pénzügyeinkről oktatást, tájékoztatást adni a fiataloknak, jó ha ismeri a PSZÁF oldalát, hogy semmiképp ne kerüljön az interaktív táblára  tartalmilag téves információ! http://www.pszaf.hu/fogyasztoknak

Illetve keletkezett egy anyag, melyből jó gyakorlatokat vehetünk át, s készíthetünk belőle interaktív táblás feladatot. pl. 33. oldalon található szólások és közmondások.

Az anyag címe: Játékos pénzügyek Linkje: http://www.pszaf.hu/data/cms1571955/fv_tanul_jatekos.pdf

Néhány híres zenei betét, amit világszerte több millióan láttak már a youtube-on is. MIt lehet velük kezdeni? Bevezetni a témát, figyelmet felkelteni, érdekesebbé tenni az unalmas száraz anyagközlésünket, feladatot adni hozzá, miről szól a dalok szövege (angol!) - ehhez internetes keresést kell alkalmazniuk. Milyen pénz témát feldolgozó modern zenei szerzemények, videók vannak, azok miről szólnak?

Liza Minnelli a Kabaré című filmből:

 

Vagy a híres 1974-es Pink Floyd video:

Esetleg Beatles:

 

Vagy a reneszánszát élő ABBA - Money, money, money?

Nyilván nem csak motiválásra, hangulatkeltésre alkalmas videók találhatóak a weben. érdemes megnézni a CommonCraft.com videóit is, akik jól, egyszerű, szemléletes (bár angol nyelvű) videókkal magyarázzák el, hogy működik a hitel, mit jelent a kockázat, stb:

http://www.commoncraft.com/

Érdemes még ismerni: http://penz.lap.hu/ illetve a http://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A9nz linkeket!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.