Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rövidfilmek az iskoláról

2010.09.07

Egy megszüntetett kampány margójára...Épp itt tartottam a cikk írása közben, mikor nagyjából okafogyottá vált az írásom. Vége, over, finito...volt kampány - nincs kampány.

Nemrég indult az Educatio Kht Jó iskolát! kampánya. A kampány keretein belül készítettek olyan rövid riportokat ismert emberekkel, akik egy egy iskolához kapcsolódó fogalomról, illetve a jó iskoláról fejtik ki a véleményüket.

A videok időtartama pont megfelelő, nézhető, "velős" anyagok születtek, s talán arra nem is gondoltak a készítők, hogy milyen nagy segítség ez a pedagógusoknak, amikor a diákokat a tanulásra szeretnék motiválni. Illetve kialakítani a megfelelő értékrendet! Ez a rövid írás ehhez kapcsolódó ötleteket, gondolatokat vet fel, hogy a rengeteg videóból néhányat hogy használnék a gyakorlatban. Célom, hogy elindítsa a fantáziáját a cikket olvasó pedagógusoknak, hogy ezeket az anyagokat a kampány után is igen jól lehet használni. A kreativitás pedig adott, esetleg szívesen látnánk a kommentekben, mely videókat mire használtátok!

Amikor is...

S bizony itt következtek volna a beágyazott youtube videók, melyek az osztályteremről, a szünetről, a tiszteletről szóltak volna. Hát most már nem szólnak, sajnálom. Sokat gondolkodtam, hogy befejezzem-e ezt az írást, vagy töröljem az eddig megírt két bekezdést.

Aztán úgy döntöttem nem teszem. Megírom egy jó kampány emlékére. Kicsit más a befejezése, mint amit először gondoltam, de egy ékes bizonyítéka annak, ha egyszer a fogkrémes tubusból kinyomunk valamit, oda nagyon nehéz azt visszatuszkolni. Azaz ami a netre felkerül...(lásd előző írásunk - bár ott csak fotókról volt szó, nem egy teljes kampányról, rengeteg videóval, szöveges tartalommal)

A kampány nyomai még megtalálhatóak a weben. Bannerek, amelyek rá mutatnak. Facebookos bejegyzések, kedvencnek jelölések. pl. a Sulihálón a mai nap még elérhető a banner, bár sajnos már csak egy szétesett oldalra mutat.

Kép

A kampány 2010. szeptember 3-án még létezett. Mára SAJNOS nincs, gyorsan jött és gyorsan tűnt el, sok ember kiváló munkája. Remélem,  az anyagok egyszercsak mégis előkerülnek újra... Ha mégsem, akkor RIP.

Kép

De tessék mondani biztos, hogy a demokratikus Magyarországon vagyunk és 2010-et írunk???

A kampány eredeti célja:

"A „Válassz jó iskolát!” névre hallgató kezdeményezés célja, hogy minél több szülő kapjon pedagógiai támpontokat a gyermekük számára megfelelő intézmény kiválasztásában és hogy minél kevesebb olyan intézmény kerülhessen nehéz helyzetbe a csökkenő gyereklétszám következtében, amely egyébként magas színvonalú, korszerű pedagógiai gyakorlatot folytat. Ennek érdekében tájékoztatja a szülőket és pedagógusokat a jó iskola jellemzőiről, bemutatja a korszerű pedagógiai környezetet, melyben minden gyerek számára biztosítható az egyenlő hozzáférés esélye és sikeresen alkalmazhatók a kompetencia alapú oktatás eszközei is. E kampány hozzájárulhat ahhoz, hogy tudatos választásával a szülők minél szélesebb köre legyen képes és hajlandó részt vállalni az iskolai gyakorlat korszerűsítésének folyamatában."

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Visszakaptuk a kampányt!

(sjud, 2010.09.14 10:17)

Nem hiába vártunk!
A SULINET oldalán ismét megtalálható a tartalom:
http://www.sulinet.hu/tart/cikk/Sc/0/36332/1
...és a videók:
http://www.youtube.com/user/joiskolatedu

"Ennél érdekesebb"-re

(sjud, 2010.09.10 22:16)

Valóban megkapta, (feltehetőleg) minden iskola a hivatalos értesítést a kampányról. Ezért bátorkodtam a hivatalos levélre 2 nappal a kampány szüneteltetése után válaszolni, illetve feltenni a kérdést, hogy hogyan tovább, mikor kerülnek vissza a videók!? Hiszen számomra nem kérdés, hogy vissza KELL kerülniük. Választ azóta sem kaptam... Az összes reagálás a kampánnyal kapcsolatosan annyi, ami a Facebook oldalukon látható:
"Az anyagokat szerkesztésre átmenetileg levettük, ha visszakerülnek, értesítést fogunk küldeni itt, a Facebook oldalunkon is."
Részemről (még) türelmesen várok! :D

tényleg a kontextus a lényeg

(andreabedo, 2010.09.09 00:45)

Köszönöm Péter, a kormányzati elképzeléseknek mielőtt bármilyen véleményt formálok még adnék egy kis időt, mert most csak a káoszt látom...gondolom a kép tisztulni fog. szerintem kb. októberre áll be az, hogy átlátják a helyzetet.
De talán pont ez az őszinte kampány tudná feltárni az igazi helyzetet.
Köszi a választ, máskor is próbálom a lényeges dolgokat megmutatni, de legközelebb talán már paranoiából le is mentem. Csak úgy magamnak. :D

kontextus

(radai.peter, 2010.09.09 00:39)

Szerencsére én mindig azonnal lépek, amikor "Bedőandi" barátom valamire felhívja a figyelmemet :), így még időben mindet meg tudtam nézni, és sok ismerősömmel én is megosztottam a linket.

Teljesen jogos az a felvetés, hogy a kis szösszenetek sokféle kontextusban használhatók lettek volna. A pedagógus kollégák elgondolkodtatására, reflexiójára ugyanúgy, ahogy a diákok véleményének megvizsgálására, kiprovokálására - akkor is,ha nem ez a legjobb szó erre.

De azt is el tudtam volna képzelni, hogy a diákok hasonlítsák össze a véleményeket, ami önmagában is képezhette volna egy releváns témáról folytatott vitakészség fejlesztő gyakorlat alapját.

A politikamentesség valóban áthatotta a klipeket, de azért azt ne hallgassuk el, hogy a bennük megfogalmazottak köszönő viszonyban sincsenek a mai kormányzati elképzelésekkel. Ez van!

valasz2

(andreabedo, 2010.09.08 19:58)

Megszólíttattam, így válaszolok. - második rész mert csak így engedi, túl hosszú voltam.

Most a tisztelet jutott az eszembe, de ha jól emlékszem kinéztem Pálos Györggyel készült videót a szünetet - nagyon jó! nézzék meg együtt, beszélgessenek róla, hogy náluk mi történik a szünetben - a diákokhoz szintén bevihető - aztán figyeljék meg hogy náluk mi történik a szünetben. Vagy az osztályterem, hogyan van dekorálva, mit lát a külső szemlélő, és a belül lévő, s hogy az embert hogyan meghatározza a környezete.
Vagy a művészeti oktatáshoz kapcsolódóan Szalóki Ági, nagyon érdekes volt, amit mondott, s a diákok kevese veszi komolyan a művészeti oktatást, illetve, ha jól emlékszem ő beszélt olyan szépen a testnevelésről, hogy miért is szükséges.
A tanár egy dolog, hogy mit mond, persze fontos, de ő nagyon sok időt tölt a diákokkal, s nem futott be akár nemzetközi kariert, nem híres ember, mint Jaksity Kata, akivel a diákok a képernyőn találkozhatnak. Teljesen másképp hat a szájából, amit mond.
Nekem különösen az tetszett a videókban, hogy olyan szépen egyszerűen fogalmaztak a véleményükben az emberek, jó példákat hoztak, jól voltak megvágva az anyagok. Sok volt, lehetett válogatni köztük.
Hiteles emberek véleménye hangzott el. Személy szerint Csapó Benő doktori iskolájába járok, tudom, egész munkássága az oktatás javításával, a színvonal emelésével kapcsolatos a saját kutatási területén.
Mindenkinek adtak valamit ezek a videók, diáknak, tanárnak, szülőnek, kutatónak, egyaránt.
De ha visszateszik a videókat, ígérem, még több példát tudok majd mondani! Remélem, az a sok munka nem tűnik el végleg.

valasz1

(andreabedo, 2010.09.08 19:56)

Megszólíttattam, így válaszolok. :)
"Őszintén szólva azt azért nehezen tudom elképzelni, hogy a gyakorlati oktatásban mire tudtad volna ezeket használni, de az oktatási szférában tevékenykedők számára biztosan érdekes lehet(ne)"
mivel láttad a videókat, s teljesen egyetértünk, hogy semmilyen politikai tartalma nem volt, így jól használható lett volna.
Én elsősorban osztályfőnöki órára gondoltam volna. A diákoknak az értékrendje nagyon fontos. Még az oktatásban az ő korosztályukban érdemes érte küzdeni a pedagógusoknak, mert változik, változtatható. A mindennapi órákon a pedagógus elsorol egy csomó dolgot, beszél az együttműködésről, beszél a tiszteletről, stb...de egy kicsit olyan, mintha papolna. Ezeken a videókon, olyan híres emberek mondták el a véleményüket, negatívat, pozitívat egyaránt (s ezzel hiteles lett az anyag), akik mögött van teljesítmény, letettek valamit már az asztalra, elismertek. Akár úgyis fogalmazhatnék "befutottak" a saját területükön.
Tehát vegyünk pl. egy osztályfőnöki órát. Beérkezik ofő, csendet teremt, s aztán azt kéri, hogy nézzenek meg közösen egy videót a Youtube-on. Nem kell nagy türelemnek lenni, egy perc, s aztán megbeszélik.

Ekkor levetíti pl. azt, amikor arról beszél pl. ha jól emlékszem dr. Kürti Sándor, hogy az amerikai iskolarendszerben, ott az adu ász (ha jól emlékszem valami kártyás hasonlattal élt) a TISZTELET. Mert ez az alapja mindennek, s az a rendszer tiszteletre nevel. S ekkor elkezdhetnének beszélgetni a tiszteletről az órán eztán.

Ennek nyilvánvalóan más hatása van, mint amikor tanerő bemegy, csendet teremt, s azt mondja, ma a tiszteletről fogunk beszélni.

Az előbbi folyamán szóba kerülhet az a vetítés során, hogy tudják-e ki a beszélő, mit csinál az életben. Miért gondolja, hogy minden kapcsolat alapja a tisztelet?
S ne feledkezzünk meg arról sem, ami a pedagógus segítségére van igaz észrevétlenül. Amikor kimondja, hogy Youtube, a diákok ekkor valami kellemes dologra asszociálnak, itt zsoktak vicces videókat nézni, zenét hallgatni. Így az attitűd segítségével könnyebben tud olyan fajsúlyos dolgokról beszélgetni a diákokkal, mint tisztelet.

Ennél érdekesebb

(Egy intézményből, 2010.09.08 14:22)

Mi is láttunk néhány videót, többen is az intézményünkből, de Sulineten a cikkeket is megnéztük. Nagyon tetszett nekünk is.
Úgy kaptunk egy hivatalos helyről származó emailt, abban volt benne.
Részlet az emailből:
"...Ezért a 2010/11-es tanévnyitók kapcsán egy Faliújságot készítettünk, amelyen - a közös gondolkodás nyitányaként - a közoktatás ügye iránt érzékeny, elkötelezett civilek és szakemberek gondolatait adjuk közre. Úgy véljük, hogy mondandójuk direkt összehangolása nélkül is tisztán kivehető kép rajzolódik ki a közoktatás egészének legfontosabb teendőiről. Az utóbbi húsz esztendő talán mindannyiunk számára szolgál már annyi tapasztalattal, amely iránytű lehet a közös nevezők megfogalmazásához.

Fontosnak tartottuk, hogy mindezt közérthető nyelven, használható formában tegyük, nem csak szakembereket, hanem szülőt és diákot egyaránt párbeszédre ösztönözve. Látogasson el a www.joiskolat.hu oldalra, tegye közzé véleményét Ön is, s vonja be a közös gondolkodásba minden barátját és ismerősét, akit érdekel a mi közös iskolánk ügye."...

A küldő nevét nem írom, de a levél alján az áll, hogy eus pénzekből voltak elkészítve ezek az anyagok:
"A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg."
Ha vége, akkor most vissza kell fizetniük a pénzt is?

A kampánynak vége?

(Frobben, 2010.09.08 12:26)

Néha az az érzésem, hogy nem feltétlenül azok a "kampányok" fejeződnek be, amelyeknek kellene. Más területeken meg folyamatos kampányolás zajlik, amit talán lehetne kicsit szüneteltetni már.
No mindegy, igazából azért ragadtam klaviatúrát, mert már azt hittem az "én készülékemben van a hiba". Egy múlt heti tweet révén szembesültem a projekt keretében készül interjúkkal. Néhányat meg is néztem, a többit gondoltam majd most. Gondoltam...

Őszintén szólva azt azért nehezen tudom elképzelni, hogy a gyakorlati oktatásban mire tudtad volna ezeket használni, de az oktatási szférában tevékenykedők számára biztosan érdekes lehet(ne). Abban a néhány interjúban, amit volt szerencsém megnézni, nem éreztem semmiféle átpolitizált tartalmat, tehát meglehetősen "fura" ez a destruktív lépés, még annak tükrében is, hogy a megszólalók nyilván nem feltétlenül a Hoffmann-féle vonal hívei.

Szóval valahol azért tényleg rémisztő,hogy hirtelenjében pl. Csapó Benő, vagy Réti Mónika (akikre emlékszem) véleménye nem fér bele az aktuális nyilvánosságba. De az is lehet, hogy tényleg az "én készülékeben van a hiba".