Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


The Big Picture - Boston.com - igen jó képek

2010.03.27

Az ISZE konferencián, a nemrég elmúlt Víz Világnapja alkalmával tettem fel a kérdést, hogy mégis milyen képpel illusztrálnák az interaktív táblás anyagukat, ha a témájuk a tanórán ez a témakör szerepel. S jöttek a válaszok: egy pohár víz, a tenger, tó, egy csepp víz. Miután a rendszeresen használt, megszokott képeket elsoroltuk, bemutattam azt a provokatív képet, amit én gondolnék bemutatni pl. egy felsős vagy egy középiskolás csapatnak.

Azt hiszem a kollégák igencsak megdöbbentek, még egy jajj is elhangzott. Amikor én láttam meg a képet először, természetesen engem is sokkolt a kép.

Konkrétan ez volt (csak egy részlete, a képre kattintva megtekinthető a teljes kép!):

A boy swims in the murky waters of Manila Bay March 21, 2010. (REUTERS/Cheryl Ravelo)

Manila Bay 2010. március 21. (Fotó: REUTERS/Cheryl Ravelo)

Természetesen ennél szebb képet is találhattam volna, de direkt az volt a célom, hogy ne csak Magyarországot lássuk, meg a csodálatos képeket, hanem vegyük észre magunk körül azt is, hogy van a világnak más szeglete, s ez a kép biztosan érzelmeket vált ki. Elgondolkodtat! S ez már jó kiindulási alap egy komoly interakciókkal teli órának, vitának, beszélgetésnek.

Ugyanakkor az is fontos, hogy ne legyünk túl negatívak, hiszen nem egy depressziós generációt szeretnénk nevelni, természetesen eztán lehet mással is folytatni,  akár idilli képekkel, ahogy épp a pedagógus célja diktálja.

Amit szerettem volna a konferencián megmutatni az a Boston.com oldalán lévő The Big Picture blognak a használata, hiszen itt az aktualitásokról nagy méretű, jó minőségű képeket találunk az aktuális, világon éppen történő eseményeknek a képi megjelenítése. Az oldalt egyik fényképezni igen jól tudó és szerető kollégám ajánlotta a figyelmembe (köszi Gyuri!), azóta is kedvencem lett. Profi fotósok gyönyörű, jó minőségű, interaktív táblán is megjeleníthető fotói! Örülök, ha mások is használni fogják.

Azért még a prezentációm záródiájának nem bírtam ki, és  újabb provokatív képnek  betettem a legfrissebb robotokról szóló képsorozat egy oktatáshoz is kapcsolódó képét a robottanárról, aki a diákok szerint sohasem mérges! :)

Knowledge Economy Ministry/AFP/Getty Images

Egy általános iskolában Daejeonban (Dél-Korea) az angolt tanító robottanár áll a diákok előtt, 2009. december 11. - pilot projekt (Knowledge Economy Ministry/AFP/Getty Images)
A további képzettársításokat rábíznám az olvasóra!

A képre kattintva elérhető a teljes robotokról szóló sorozat, érdemes a többi képet is megnézni, hogy már mennyi fajta robot felhasználás létezik, s milyen jó mimikával rendelkeznek bizonyos robotok is! Persze a pinpongozó robot is teljesen lenyűgözött!

Érdemes tehát figyelemmel kísérni ezt a blogot, figyelmi az aktualitásokat, mert ezek a jó minőségű és profi képek fel tudják kelteni a diákok figyelmét, s legközelebb már teljesen interaktívan ők mondják, milyen képet találtak ezen a weboldalon. Vagy másikon, ugye, amit a hozzászólásokba kéretik feltölteni, hogy más is láthassa!  :)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.