Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Történetmesélés - interaktívan

2013.09.11

Nagyon szeretem a Scholasticot. Nem vagyok vele egyedül, az előbb megnéztem a Facebook oldalát, közel kétszázezren kedvelik már. Ami miatt mégis ide került, egyik interaktív játéka a Strory Starters. Jelen formájában ugyan az angol nyelvet oktatók használhatják csak, de remélem sokakat inspirál, s talán készül egy magyar verzió is hasonló funkciókkal. 

A játék lényege, hogy van egy gépünk, melyben véletlenszerűen, mint egy szerencsejátéknál adja a négy mező, hogy "mondjon valamit egy valamilyen valamiről/valakiről, ami valamit csinál" 

Konkrétumok nyelvén:

"Írj egy egymondatos képeslapot egy lila tehénről ami a nyárra a tengerpartra megy."

Történetmesélés

A a játék a képre kattintva vagy az alábbi linken kipróbálható:

http://www.scholastic.com/teachers/story-starters/writing-prompts/

Mire van szükségünk egy ilyen játékhoz? Programozói tudásra semmiképpen. Négy darab beszámozott papír elég lesz.

Az elsőn legyen felsorolva, hogy mit lehet csinálni. Pl. írj egymondatos képeslapot, mesélj egy rövid történetet, írj egy kérdést, stb...

A második papírra a tulajdonságot írjuk fel. Akár gyűjthetjük közösen az osztállyal. 

A harmadik papíron a kicsoda/micsoda szerepel, tehén, törpe, stb...

A negyedik papíron az "aki valamit csinál" pl. nyáron a tengerpartra megy, aki sok jégkrémet eszek, stb. 

Utána csak kell két dobókocka és már mehet is a játék. Ha többször szeretnénk használni, egy exceltábla segítségével és a VÉL függvénnyel is könnyedén elkészíthetünk valami hasonlót, de akár Flashban is leprogramozhatjuk. Igényeinknek és rutinunknak megfelelően. 

A hatás nem a technikán múlik, hiszen ezek csak szavak, az pedig úgyis az osztályban dől el, mit alkotnak a diákok belőle. :)

Nyilván a Scholastic által összeállított anyag sokkal bonyolultabb, mint amit most kiemelek belőle, de ezt használják jó gyakorlatnak a digitális tananyagot készítő cégek... :) 

Itt érhető el a teljes anyag, akit érdekel az összes része: http://www.scholastic.com/teachers/story-starters/

A történetmesélés mindig is fontos volt, mindig is fontos lesz, csak közban folyamatosan változik. Íme ez a pár perces magyar feliratos TED videó is bizonyítja...