Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sokszor az a legnehezebb, hogy rászánjuk magunkat valamilyen új dologra. Főleg, ha ezzel kapcsolatban mindenki "okosakat" mond. S ráadásul, ha ez ellentmondásos, akkor már meg is van a menekülési útvonal, az indok, hogy mivel menthetjük fel magunkat, ha elsőre nem sikerül valami.

A tábla előtt a pedagógus nyugodt, hisz van egy kréta a kezében, ő irányítja a folyamatokat, rajzol, ábrákat, táblázatokat, kihívja a diákokat, kiegészíttet, feleltet, csoportmunkában dolgoztat, kooperációra sarkallja a diákokat, azaz a módszertani eszköztárát felhasználva "él".

Az interaktív tábla semmivel sem másabb. Az alapokat egy dologgal kell kezdeni. Megismerni egy táblát, megfogni a tollat, vaktollat, vagy épp az ujjunkkal hozzáérni a felületéhez, s láthatjuk, hogy a fehér felületen nyomot hagy. Pont, mint a kréta.

Innentől kezdve mindenki megérti, hogy van egy táblánk. Ezt a nyomot le lehet törölni. Pont mint a másik táblán, vagy sokkal egyszerűbben is, hiszen nem kell bevizezni a szivacsot, nem leszünk krétaporosak, a filc sem okoz gondot. Egyszerűen kérünk egy új fehér felületet.

Tehát a táblát tudjuk használni!

Következő lépés, amikor megtanuljuk, hogy a nyomnak, amit a táblán hagyunk különféle színe lehet. Tudunk színes ábrát készíteni. (A színek száma nagyon sok. SOk árnyalatát már szabad szemmel meg sem lehet különböztetni - azért a kontrasztosságra ügyeljünk, mert a fehér táblán a sárga betűket nem fogják látni a diákok hátulról)

S aztán megtanuljuk, hogy a táblának a hátterét, ha akarom fél percenként is változtathatom, nem szükséges festőt hívni, hogy éppen vonalassá, négyzetrácsossá, vagy simává fesse a táblát.

Tehát már a teremben sokféle táblánk van, sokszínű krétánk, s mi mindezt tudjuk kezelni.

S eddig nem beszéltünk arról, hogy milyen típusú a tábla, ezt mindegyik fajta tábla "tudja".

Ezután már csak egy lépés, hogy a munkának megtanuljuk menteni, megőrizni valamely későbbi időpontig, akár a hiányzó tanulónak, akár jövőre, hogy ne kelljen ugyanazt a munkát újra előkészíteni. Akár a kollégának.

a formátumok a tábláknál különbözőek lehetnek, de általában valamilyen ismert prezentációs formátumot, illetve webes böngészhető formátumot ismernek a táblaszoftverek.

Így funkcionalitását tekintve eljutottunk a táblamásolókig. A prezentálás és az interaktivitás majd még csak ezután jön. ;) Ez nem is volt olyan bonyolult, ugye?

Kép